Hlavní obsah

Babišův návrh na zmrazení platů nepodpořil žádný senátor za ANO

– Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za naprosto nehorázné rozhodnutí Senátu, který zamítl zmrazení platů vrcholných politiků. Podle něj je to podvod nové koalice na voličích. Proti zamítnutí návrhu, tedy pro zmrazení platů, ale v Senátu nehlasoval nikdo ze senátorů zvolených za ANO či ČSSD, a nikdo z nich tak přímo vládní zákon nepodpořil. Buď byli proti zmrazení, nebo nebyli přítomní. Jeden se zdržel.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„V době, kdy mají lidi problémy platit faktury za elektřinu, tak pánové z nové koalice realizují jen lži a nesplněné sliby. Podvedli lidi a Senát to zamázl,“ řekl ČTK premiér, který s návrhem na zmrazení platů krátce před volbami přišel.

Senát Babiš také ironicky označil za pojistku zvýšení platů politiků. „Pětikartel bude lidem utahovat opasky, ale na své platy vždycky peníze najde,“ dodal. ANO podle něj navrhne zmrazení platů ústavních činitelů znovu.

Platy politiků příští rok porostou, Senát odmítl jejich zmrazení

Domácí

V horní komoře hlasovalo pro zamítnutí návrhu 57 z 68 přítomných senátorů. Podpořili to ale i zástupci klubu Proregion, který tvoří senátoři zvolení právě za ANO či ČSSD.

Pro zamítnutí návrhu na zmrazení platů zvedli ruku například Miroslav Adámek a Jiří Dušek zvolení za hnutí ANO či sociální demokraté – Jaromír Strnad a Petr Vícha.

Posledním, kdo z devítičlenného klubu Proregion zvedl ruku proti návrhu, byl Jiří Cieńciała (BEZPP). Tři zástupci klubu byli nepřítomní, Jaroslav Větrovský zvolený za ANO se v hlasování zdržel. Pro zmrazení platů tak fakticky nehlasoval nikdo z klubu, který tvoří vládní strany.

Vystrčil: Senát bude o Zemanovi jednat nejspíš 9. listopadu

Domácí

Senátoři označovali na plénu novelu za populistické předvolební gesto a poukazovali na budoucí skokový nárůst platů po roce 2026.

„Byl to mistrný tah pana premiéra schválit to před volbami. Shodujeme se ale, že to je vrchol populismu,“ prohlásil například senátor ODS Zdeněk Nytra.

Reklama

Výběr článků

Načítám