Hlavní obsah

Babiše vytáčejí lidovci, chtějí podpořit jeho grilování ve Sněmovně kvůli Čapímu hnízdu

Aktualizováno

Záměr lidovců podpořit program mimořádné schůze Sněmovny, která má být věnována kauze Čapího hnízda, rozladil ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše. Podle jeho slov jde o „megakampaň”, která však stabilitu vlády neohrozí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí ANO problémy vysvětlit a řešit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Koaliční špičky ve středu večer hledaly společné stanovisko, názory se po jednání ale nezměnily. ANO je proti schválení programu schůze svolané na podnět pravicové opozice spolu s Úsvitem a Blokem proti islámu na příští středu, lidovci zůstali u kladného stanoviska, sociální demokraté nadále váhají. [celá zpráva]

Babiš vyjádřil rozladění, že lidovci chtějí program schůze podpořit. "Mně se nelíbí, že KDU-ČSL souhlasí se schůzí, nemá to nic společného s mým působením v politice, nemá to nic společného s koaliční vládou, je to vyloženě megakampaň," uvedl Babiš.

Koalice kvůli případu podle něj nepadne. "Stabilitu vlády to podle mě neohrozí, já mám čistý stůl, nic jsem neudělal špatného," řekl Babiš. Partneři hnutí ANO si podle něj neuvědomují, že jejich případná podpora schůze poškozuje vládu v očích občanů, protože je vnímána jako konflikt v rámci koalice.

Sobotka: ANO musí vše řešit a vysvětlit

Sobotka svolal na pátek jednání předsednictva ČSSD. „Budeme jednat o zákonu o střetu zájmů, o postoji ČSSD k mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny a také o dopadu kauzy Andreje Babiše Čapí hnízdo na fungování koalice,” uvedl premiér.

„Chci, aby naše vláda stabilně a dobře pracovala a nedávala prostor (Petru) Fialovi a (Miroslavu) Kalouskovi k laciným útokům. Ale ANO v tom musí vládní koalici pomoci. Své současné problémy nesmí bagatelizovat a musí je srozumitelně vysvětlit a řešit,” dodal.

Kalousek se v reakci na Twitteru podivil, co je divného na tom, že opozici vadí možné zneužití dotací ze strany Agrofertu.

„Proboha, co je laciného v tom, když nám vadí, že si oligarcha hrábnul do peněz pro malé podnikatele?” napsal šéf TOP 09.

Někdejší majitele oznámí Babiš poslancům

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci přes 50 miliónů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi.

I kvůli tomu, že případ je vyšetřován policií a evropskými orgány, Sněmovna by se podle Babiše měla soustředit na důležitější věci. "Sněmovna má obrovské problémy v přijímání zákonů, je tam spousta důležitých zákonů pro lidi a teďka se budeme bavit o Čapím hnízdu. Myslím, že je to směšné a že lidi chápou, že je to jen cíl mě poškodit," řekl.

Babiš ve středu před schůzkou s prezidentem Zemanem uvedl, že na sněmovní schůzi prozradí vlastníka Čapího hnízda v době, kdy projekt získal evropskou dotaci. Už v neděli řekl, že ho zná, jméno ale zveřejnit nechtěl. [celá zpráva]

"Odpověď bude jasná pro všechny. Normální lidi to pochopí, ti už to chápou dnes, ti, kdo to nebudou chtít pochopit, budou stále něco říkat," myslí si Babiš.

Časová osa kauzy Čapí hnízdo
Prosinec 2007 – Firma ZZN AGRO Pelhřimov spadající pod Agrofert se mění ze s. r. o. na akciovku s akciemi na majitele. Tehdy ještě byl jediným akcionářem Agrofert prostřednictvím firmy ZZN Pelhřimov.
Únor 2008 – ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenovává na Farma Čapí hnízdo a její akcie jsou od té chvíle anonymní. Majitel tak není znám a jediným vodítkem k odhalení jeho identity je Babišovo mlhavé vyjádření z roku 2013 „nějací advokáti" a naposledy výrok z nedělní Partie na Primě, že do farmy vstoupil ”investor, který si nepřál být jmenován, což bylo akceptováno". Agrofert s farmou podepsal smlouvu o spolupráci. Ve statutárních orgánech seděli lidé s Agrofertem spojení, firma dokonce sídlila v jeho budově.
Srpen 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 miliónů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo, což by nebylo možné, pokud by majitelem byl Agrofert.
Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. Už v té době byla v médiích běžně spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.
Září 2010 – Udělením dotace pro Farmu Čapí hnízdo se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma při žádosti o dotaci brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nikdy nezískala.
Duben 2013 – „Nejlepší místo k životu je moje farma," píše Babiš na Twitteru.
Říjen 2013 – „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří," říká Babiš Respektu.
Listopad 2013 – Agrofert přebírá „ztrátovou a předluženou farmu" Čapí hnízdo. Přesně pět let po udělení dotace, přičemž právě pět let je lhůta, po kterou podle dotačních pravidel musí projekt provozovat příjemce dotace.
Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám