Hlavní obsah

Babiše kvůli biopalivům opozice zasypala drtivou kritikou, poslanci ANO se za svého šéfa bili

Právo, ČTK, Naďa Adamičková
Praha

Projednávání návrhu zákona na další podporu biopaliv provázela ve Sněmovně zdrcující kritika ze strany opozice na adresu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Důvodem je střet zájmů vzhledem k tomu, že ministr vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny

Článek

Babiš se během projednávání stal pouze mlčícím pozorovatelem, neboť se už při jednání vlády z hlasování vyloučil kvůli střetu zájmů.

„Pan továrník Babiš si napsal návrh na prudké zvýšení produkce svých výrobků, na výrazné zvýšení svého obratu, svých zisků, aby ho jako pan ministr financí Babiš provedl připomínkovým řízením i vládou a nějakým způsobem přemluvil pana ministra Jurečku, ať to za něj uvede a předloží,“ prohlásil Kalousek, který je současně zpravodajem k návrhu zákona.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiše označil také za agrobarona a oligarchu. Ten České televizi ve středu řekl, že bude hlasovat proti návrhu. „Mně je úplně jedno, jestli ho (zákon) Sněmovna příjme nebo ne," uvedl Babiš.

„Nikdo od nás nemůže čekat, že budeme cpát peníze do kapes oligarchům,“ vypůjčil si Kalousek větu, kterou při jiné příležitosti pronesl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Studenou sprchu schytal také ministr zemědělství, kterého Daniel Korte (TOP 09) nepřímo označil pasáčkem vepřů, za což se později na výzvu místopředsedy komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) omluvil.

Za gigantický střet zájmů označil návrh zákona šéf ODS Petr Fiala. Podle něj se přitom netýká jen Babiše, ale všech poslanců ANO, jejichž hnutí Babiš financuje.

Bránili svého šéfa

Právě poslanci ANO hájili svého šéfa a jeho návrh jako lvi. Sociální demokraté ani lidovci se debaty příliš neúčastnili, dominovali jí tak zástupci pravicové opozice a hnutí ANO.

Jako důkaz toho, že není ve střetu zájmů, uvedl Radek Vondráček (ANO), že když pracoval jako advokát pro jednu potravinářskou firmu, kterou později koupil Agrofert, dostal padáka.

Bronislav Schwarz (ANO) se zase nechal slyšet, že má chuť někomu pořádně nandat. „Ale neudělám to, chodil jsem do tanečních,“ prohlásil s tím, že ze své minulé práce městského i státního policisty je zvyklý na mnohé. „Jediné štěstí je, že na nás lidé nekoukají,“ prohlásil Schwarz.

„Když se říkají blbosti, tak spím,“ připomněl někdejší heslo šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a dodal: „Já chodím do bufetu na jogurt, ale dneska už jsem syt.“

Sněmovna debatu, která trvala přes dvě a půl hodiny, neukončila. Bude v ní pokračovat v příštích dnech. Ve hře přitom je návrh na zamítnutí zákona hned v prvním čtení, který avizovali poslanci TOP 09, ODS i Úsvitu.

Pro výrobu biopaliv se používá především takzvaný metylester řepkového oleje (MEŘO), který se přidává do nafty a hlavně z cukrové řepy vyráběný bioetanol. Kritikům se z dlouhodobého hlediska rostoucí výměra energetických plodin nelíbí, vytlačují podle nich potravinářské rostliny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám