Hlavní obsah

Babiš: Žádné doporučení přerušit očkování neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu odpoledne řekl, že nic neví o doporučení ministerstva zdravotnictví přerušit na dva týdny v Česku očkování první dávkou. Takové doporučení ale dalo ministerstvo zdravotnictví při jednání se zástupci krajů. O doporučení informovala mluvčí resortu Barbora Peterová.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) posléze slova resortu, jemuž šéfuje, mírnil, že kraje, které vakcíny mají, mohou dál očkovat. Ty ale termíny na první dávku lidem často ruší, případně žádné nevypisují.

Babiš v rozhovoru pro iDnes řekl, že o doporučení přerušit očkování nic neví a že žádné takové doporučení neplatí. ”Samozřejmě doporučení na přerušení očkování neplatí. Kraje mají preferovat lidi nad 80 let, ale je to na nich, jak si to zorganizují,” řekl Babiš, který podle svých dřívějších slov celou očkovací akci spolu s ministerstvem zdravotnictví řídí a dohlíží na ni.

Řekl, že se ptal Blatného a ten jakékoliv doporučení popírá.

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů,” uvedla přitom odpoledne mluvčí Blatného ministerstva. Dodala, že o pozastavení aplikace prvních dávek už bylo rozhodnuto v Praze. Už přidělené termíny seniorům ruší Středočeský kraj.

Zastavte očkování první dávkou i rezervace, doporučuje ministerstvo

Domácí

Blatný posléze upřesnil, že nejde o přerušení očkování, kraje, které vakcíny mají, mohou dál očkovat.

Babiš řekl, že je na každém vakcinačním centru, aby si spočítalo, jak může očkovat, aby vyšlo i na druhou dávku. Ovšem některé kraje si to zřejmě spočítaly a následkem toho ruší lidem termíny pro očkování první dávkou. Vakcín totiž Česko dostává méně než bylo přislíbeno.

Některé kraje termíny pro seniory ještě ani nevypsaly. To se týká například Pardubického kraje, který dá termíny na první dávku až ve chvíli, kdy budou zajištěny druhé dávky pro ty, kdo je mají dostat. Karlovarská krajská nemocnice další termíny na očkování první dávkou nevypisuje, stejně tak Liberecký kraj.

Jihočeský hejtman Martin Kuba v České televizi řekl, že bylo jasné, že se očkování fakticky zastaví. "Když se dítě ze třetí třídy podívá na to, že dostaneme v lednu víc krabic než v únoru, tak nikdo přece nemohl počítat s tím, že (v únoru) přeočkujeme lidi z ledna a ještě budeme nabízet další termíny," řekl Kuba v České televizi. Ministra na to prý upozorňuje už tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám