Hlavní obsah

Babiš ve skutečnosti žádný státní dluh nesnižuje, zaútočil europoslanec Mach

Právo, Jan Martinek

Europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů) v pondělí zkritizoval ministra financí Andreje Babiše (ANO) za slova, že poprvé od roku 1995 se snižuje státní dluh. Podle Macha se státní dluh ve skutečnosti nesnižuje, ministr financí si jen dělá reklamu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Petr Mach

Článek

„Rozčileně jsem sledoval, jak ministr financí říkal, že se snižuje státní dluh. Jde jen o účetní trik,“ řekl Mach v pondělí na setkání s novináři. [celá zpráva]

Vláda podle něj použila na státní peníze jednak rezervy z výnosů ze státních dluhopisů z let 2005-2008 a 2012. K tomu podle něj vláda ani neměla mandát. „Vláda prohospodařila rezervy, které byly určené na horší časy,“ řekl Mach.

Ministerstvo podle něj deklarovaně snižuje státní dluh také využíváním „cizích zdrojů“ na účtech České národní banky, které jsou určené jednak pro Národní fond  (z něj se vyplácejí dotace z EU) či k financování měst a obcí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Používá-li vláda tyto peníze, tak jsou to peníze někoho jiného, a vláda je bude muset vrátit. Ta podstata, že si vláda půjčila peníze, které nejsou její, zůstává tedy stejná,“ uvedl europoslanec. „Nezaznamenal jsem žádnou širší politickou diskusi o tom, jestli máme na snižování dluhu spotřebovat rezervy z dluhopisů a cizí zdroje. Pro ČR je to dlouhodobě nevýhodné. Pan ministr financí si jen dělá PR tím, že se chce chlubit něčím zdánlivě pozitivním,“ řekl.

Nejde o trik, odmítá kritiku Babiš

Babiš Machovi oponoval, že se o žádný účetní trik nejedná. „Je to moderní řízení peněžních toků státu podle nejlepší mezinárodní praxe. Ministerstvo financí může podle zákona vytvářet operativně rezervu finančních prostředků z výnosu emisí státních dluhopisů v rámci řízení a prevence finančních rizik, a samozřejmě v situaci, kdy je trh stabilizován, tuto rezervu operativně zapojit do financování, anebo například odkoupit státní dluhopisy před splatností. Tato rezerva je pouze jednou z komponent celkové likvidity státu, společně se saldem státního rozpočtu a emisemi státního dluhu. Není tedy zřejmé, o jakém 'mandátu' pan Mach hovoří,“ napsal Právu Babiš.

Mach kritizoval vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) také za to, že vytváří deficit v době hospodářského růstu, což podle něj není ospravedlnitelné. „Vláda dělá pravý opak toho, co by doporučil každý ekonom. Nedošlo k žádnému opatření, které by mělo deficit snižovat,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám