Hlavní obsah

Babiš v Plzni zahájil volební turné, chce 10 procent hlasů

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Miliardář Andrej Babiš se svým politickým hnutím ANO v pondělí v Plzni zahájil celorepublikové turné. „Podle průzkumu máme mít ve volbách 12,5 procenta hlasů. Deset procent by pro nás byl úspěch,“ nechal se slyšet hned na úvod.

Foto: Jan Švábek, Právo

Ostrou kampaň zahájil Andrej Babiš (vpravo) v Plzni.

Článek

V přeplněném sálu klubu Alfa podnikatele přivítala asi pětistovka lidí potleskem. Vedle svého šéfa usedli novinář Martin Komárek, krajský předseda Jan Volný a bývalý hokejový brankář Jiří Holeček. Krajský lídr, bývalý ředitel společnosti Bohemia Sekt Josef Vozdecký, dal přednost naplánované zahraniční dovolené.

Ocenil kandidaturu Bárty

Hned na začátek vystoupení Babiš zmínil jméno poslance Víta Bárty, který v Plzni povede kandidátku hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Kandidatura pana Bárty je dobrou zprávou, v kraji za nás práci odvede kvalitně,“ sdělil Babiš, jehož slova doplnil Volný. „Všechen hnůj na konkurenci pan Bárta vytáhne za nás,“ vysvětlil.

V Plzni se Babiš během dne setkal například s hokejistou Martinem Strakou, s rektorkou Západočeské univerzity Ilonou Mauritzovou, navštívil gymnázium nebo mateřinku. Právě na západě Čech cítí možnost úspěchu. „Plzeň je pravicová a my jsme středopravicové hnutí. Například chceme nízké daně. Neustále se ptáme, proč je sociální demokraté chtějí navyšovat a penalizovat úspěšné lidi,“ vznášel otázku Babiš. Zároveň dodal, že cílem hnutí je změna řízení země, stát chce přitom řídit jako firmu.

Dříve Babiš tvrdil, že do politiky nepůjde, a pouze se označoval za iniciátora hnutí. „Časem jsem dospěl k názoru, že to tak nefunguje, že musím být lídr, ke hnutí se přihlásit a kandidovat. Jen hlupák nemění názor,“ uvedl Babiš s tím, že v případě úspěchu odejde z vedení skupiny Agrofert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám