Hlavní obsah

Babiš se ohradil proti tvrzení v listu The Washington Post, že je proruský

New York

Ministr financí Andrej Babiš se v dopise, který otiskl americký list The Washington Post, ohradil proti článku deníku, v němž je zařazen mezi proruské politiky. Autorka článku Anne Applebaumová takto Babiše před několika dny označila v příspěvku s názvem Nový druh přátel Ruska.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Applebaumová kritizovala několik českých a východoevropských politiků za jejich proruské postoje. Zmínila prezidenta Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause, protože se účastnili fóra Dialog civilizací, které se konalo na ostrově Rhodos. Jmenovala i slovenského a maďarského premiéra Roberta Fica a Viktora Orbána. V Babišově případě zmínila jeho kritický postoj vůči protiruským sankcím, který Babiš vyjádřil loni, a nedávný výrok k uprchlíkům. Uprchlická krize je podle něj větší hrozbou než Rusko.

Babiš ve své reakci napsal: „Byl jsem popsán jako proruský politik s tím, že mou motivací může být závislost mých firem na ruském zemním plynu. Nechť není pochyb: Moje politika, stejně jako politika mé strany, je jasně prozápadní a podporující NATO. Členství v Evropské unii je pro Českou republiku prospěšné a my chceme, aby tomu tak bylo i nadále.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš zmínil, že skepse k účinnosti sankcí proti Rusku a k unijní uprchlické politice spadá do evropského dialogu. Nikdy prý nebude prosazovat proruskou orientaci. Česká republika je a musí zůstat prozápadní, transatlanticky orientovaná, pevná evropská země, píše dál ve své reakci Babiš.

Nemám tam přátele, ohrazuje se Babiš

Ministr se pozastavuje nad tím, že je dáván dohromady se Zemanem a Klausem, za jejichž vlád se podle Babiše rozvinuly korupce a klientelismus, což ho vedlo k tomu, aby vstoupil do politiky.

„Tato korupce a klientelismus jsou v zájmu Ruska. Ti pánové se možná zúčastnili proruských konferencí, ale já ne. Oba se možná účastní akcí na ruském velvyslanectví, ale já ne. Já nejezdím do Ruska Vladimira Putina a nemám tam přátele,“ napsal Babiš.

Odmítá i závislost svých podniků, které prý odebírají plyn od německých společností, na Rusku.

The Washington Post článek Applebaumové otiskl 16. října a Babiš na něj reagoval o týden později.

Reklama

Výběr článků

Načítám