Hlavní obsah

Babiš se k výzvě lídrů EU na podporu sexuálních menšin nepřidá. Nevím, proč bych to dělal, říká

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá podle svých slov důvod se připojit pod dopis 18 lídrů Evropské unie na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem byl maďarský zákon zakazující osvětu o LGBT. Babiš uvedl, že nechápe, proč by měla Česká republika mluvit do maďarských zákonů. Podle něj chtějí mít homosexuálové hlavně práva, jeho podpis pro ně podle něj není důležitý.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Nevím, proč máme mluvit Maďarům do jejich zákonů, jsou svrchovaná země. Není to nic proti homosexuálům, je to ochrana dětí a ochrana práva rodičů je vychovávat,“ řekl ve čtvrtek při interpelacích premiér na dotaz Piráta Tomáše Martínka.

Rodiče pak mají podle Babiše právo vychovávat děti, neměla by to dělat neziskovka. „Ta nemůže vykládat dětem, jestli jsou holka nebo kluk,“ doplnil.

Orbán: Nebudou nám jiní říkat, jak máme v Maďarsku žít

Zahraniční

Zdůraznil také, že nemá s homosexuály problém. „Já mám hodně homosexuálních kamarádů, i moje paní. Oni ale chtějí mít práva, to je pro ně důležité. Ne to, jestli já podepíšu nějaký canc,“ prohlásil Babiš.

„Že bych podepsal něco, na co má maďarský premiér jiný názor, tak to nevím, proč bych dělal. Zákon se netýká sexuálních praktik lidí nad osmnáct let,“ dodal.

Více než polovina unijních zemí vyzvala 22. června Evropskou komisi, aby zasáhla proti novému maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let jakékoli materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví.

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová o den později označila normu za ostudnou a oznámila, že komise se konkrétními kroky pokusí přimět Maďarsko ke zrušení zákona. Spor podle Babiše zřejmě skončí u jednoho z evropských soudů.

Transgender pirátka: Lidé mi píšou, že by mě měli napíchnout na kůl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám