Hlavní obsah

Babiš: Rusko o dialog nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitějšími partnery jsou pro Českou republiku Německo a sousední státy, USA, Izrael, Francie či Velká Británie. V pondělí to na poradě s velvyslanci uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Na adresu vztahů s Ruskem, které jsou po odhalení pozadí výbuchů ve Vrběticích a diplomatické roztržce na bodu mrazu, uvedl, že ohledně zlepšení situace nevidí zájem u druhé strany.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš na pravidelné poradě vedoucích zastupitelských úřadů ČR v zahraničí.

Článek

Za pilíř zahraniční politiky považuje Babiš vztahy se sousedy. „Jsou dnes nejlepší v naší historii,” řekl. V oblasti bilaterálních vztahů zmínil Babiš jako klíčové partnery také Německo, USA, Izrael, Velkou Británii či Francii.

V případě Německa považuje za důležitý rozvoj dopravního spojení, v případě USA apeloval na uzavření obchodní smlouvy mezi EU a Spojenými státy. Plánuje také posílit české diplomatické zastoupení v Jeruzalémě.

Pro Rusko zůstáváme nikoli přátelskou zemí

Naopak velmi těžké období zažívají česko-ruské vztahy, podotkl Babiš. „Nikoli však naší vinou. My rozhodně nemáme zájem krizi dále prohlubovat, ale k dialogu jsou potřeba dva a já z ruské strany zájem o dialog nevidím,” uvedl. O dialogu podle něj navíc nemůže být řeč, dokud bude Česko zařazeno na ruském seznamu „nikoli přátelských” zemí.

Kulhánek: První vstřícný krok musí udělat Rusko

Domácí

ČR má zájem i o rozvoj vztahů s Čínou. „Na základě vzájemného respektu, reciprocity, výhodnosti a úcty ke svrchovanosti druhé strany,” řekl. Premiér také podpořil rozšíření EU, které by mělo být příští rok jednou z priorit českého předsednictví. „Neschopnost EU dohodnout se na zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií považuji za obrovskou chybu,” řekl Babiš.

Neděláme líbivá gesta

Babiš v úvodním projevu tradiční pražské porady českých velvyslanců zdůraznil rovněž důležitost ekonomické diplomacie. Diplomaty vybídl, aby hledali oblasti, kde lze hospodářskou spolupráci zlepšovat. „Prosazování ekonomických zájmů našich firem a lidskoprávní politika se nevylučují. Obrana lidských práv je jedním z tradičních pilířů české zahraniční politiky,” uvedl.

Česko podle něj v posledních letech ukázalo, že není lhostejné vůči násilí a represím ve světě. „Tak to i do budoucna zůstane. Nutné je něco opravdu konkrétního v tomto směru činit, a ne z toho dělat domácí politické exhibice. Budeme nabízet konkrétní pomoc, nikoli líbivá gesta,” shrnul premiér.

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Domácí

Velké obavy má premiér ze situace v Afghánistánu, který ovládlo hnutí Tálibán. "Náhlým pádem vlády vypukla katastrofální situace, která mimochodem hrozí přerůst do masivní uprchlické krize. Odchod vojsk NATO, který byl podle mého chybou a hlavně byl chybně proveden, by mohl opět zvýšit tlak na pro nás nebezpečné balkánské migrační trase," varoval.

V závěru projevu Babiš podpořil české členství v EU a NATO. „Nikdy v historii jsme neměli takové garance bezpečnosti, hospodářské prosperity a ochrany lidských práv, jaké nám poskytují EU a NATO. Díky plnohodnotnému členství v obou organizacích je ČR silnějším a respektovanějším hráčem na mezinárodním poli a dokáže lépe čelit rovněž globálním výzvám, které přesahují hranice jednotlivých států,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám