Hlavní obsah

Babiš pozval Okamuru na schůzku. SPD chce ve vládě nahradit ČSSD

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Snahy opozičních stran, které se v úterý dohodly na iniciaci hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše (ANO), mají rozličné motivace. Zatímco pravice si kvůli poslednímu vývoji v kauze Čapí hnízdo přeje Babišův odchod, SPD Tomia Okamury má zcela jiné pohnutky. Chtěla by se po boku ANO stát vládní stranou. Okamura to ve středu řekl přímo Babišovi ve Strakově akademii.

Tomio Okamura na tiskové konferenciVideo: ČTK

 
Článek

„Jako obvykle jsem vytušil, že by mohl být určitý prostor pro prosazení programu SPD. Řekl jsem Andreji Babišovi, že chceme vyměnit ČSSD. Nechceme, aby se prosazoval program ČSSD,” řekl Okamura na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně. Lidé podle něj ve volbách řekli, že ČSSD nechtějí.

„Na tu schůzku jsem byl pozván, jen pro vaši informaci,” podotkl Okamura.

Následně prohlásil, že SPD nemusí sedět přímo ve vládě, ale mohla by pouze podpořit menšinovou vládu odborníků, kterou by sestavilo ANO.

Okamura musel skutečnost, že se postavil po bok představitelů tzv. „demokratického bloku”, který chce vládě vyslovit nedůvěru, vysvětlovat svým příznivcům. Ti mnohdy nebyli s to toto počínání pochopit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

„Tato vláda naši důvěru nikdy neměla a nemá. Je to vláda premiéra, který něco jiného říká a něco jiného dělá,” uvedl Okamura na Facebooku a připomněl, že o vstup do vlády jeho hnutí usilovalo již po volbách.

„Podporu vládě odborníků nominovaných hnutím ANO jsme nabízeli a chtěli jsme, aby náš občan měl právo hlasovat ve všeobecném referendu o všech podstatných věcech. Odpověď byla NE!” připomněl okolnosti vzniku menšinového kabinetu ANO a ČSSD s podporou komunistů.

Pravicová opozice se k návrhu na hlasování o vyslovení nedůvěry rozhodla na základě nových informací o kauze Čapí hnízdo, v níž jsou vedle premiéra Babiše obviněny i jeho dvě dospělé děti a další lidé. V reportáži serveru Seznam Zprávy Babišův syn Andrej, jehož se policii dlouhodobě nedaří vyslechnout, uvedl, že byl kvůli kauze převezen na Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám