Hlavní obsah

Babiš píše Sobotkovi: Byl jste obelhán, za reorganizaci policie odmítáme nést vládní odpovědnost

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Reorganizace policejních útvarů není dobře připravená, odmítáme za ni nést odpovědnost, napsal v pátek vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dopise adresovaném předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který mají Novinky k dispozici. Sobotka v reakci uvedl, že koalice nemůže fungovat na základě ultimát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš premiéra žádá, aby zastavil probíhající „devastaci“ elitních policejních útvarů. Sobotka už dopoledne uvedl, že ANO se snaží práci policie politizovat a chystané změny jsou věcí policejního prezidenta a ministra vnitra.

„Zmiňovaná reorganizace není v kompetenci policejního prezidenta, ale ministra vnitra. Jde tedy o rozhodnutí a odpovědnost ministra této vlády, tedy o rozhodnutí, jež podléhá politické odpovědnosti, a to politické odpovědnosti stran a hnutí, které tuto vládu sestavily a tvoří. Tuto politickou odpovědnost odmítáme nést,“ napsal Babiš premiérovi.

Premiér v reakci uvedl, že nehodlá do koaliční praxe zavádět ultimáta. Večer se setká s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který mu bude tlumočit požadavek vedení policie na svolání Bezpečnostní rady státu. [celá zpráva]

"Jednotliví ministři by si neměli zasahovat do kompetencí, ministr financí by neměl takovými výroky zasahovat do kompetencí policejního prezidenta," zdůraznil Sobotka.

„Byl jste obelhán jako my”

Sobotka byl podle Babiše obelhán, když byl ujišťován, že reforma je řádně připravená a prodiskutovaná.

„Věříme, že jste byl, stejně jako my, stejně jako poslanci bezpečnostního výboru, obelhán, když jsme byli všichni ujišťováni, že jde o reformu řádně připravenou, řádně diskutovanou s vedením obou útvarů, vedoucí ke zlepšení stavu a neohrožující běžící vyšetřování,“ stojí v dopise.

Podle Babiše je potřeba, aby reorganizace k 1. červenci vůbec neproběhla. „Je třeba jednat a zabránit nejen naprosté diskreditaci této vlády, ale zejména zmíněnému nevratnému poškození Policie ČR,“ apeluje šéf státní kasy na premiéra.

Kvůli záměru převést Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pod jednotnou centrálu už oznámil rezignaci jeho dosavadní šéf Robert Šlachta.

Zchlaďme hlavy, míní Bělobrádek

Šéf třetí koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek kauzu komentoval se slovy, že je potřeba „zchladit hlavy“.

„Pokládám za chybu, že policejní prezident a ministr vnitra se svým záměrem neseznámili partnery a veřejnost dříve. Za chybu pokládám i reakci ANO, které kvůli administrativní změně v řízení policejních útvarů vyvolalo dohadovací koaliční jednání a hrozí demisemi,“ uvedl lidovecký předseda.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Navrhuje, aby se místo dohadovacího jednání celá věc prodiskutovala ve vládě nebo v Bezpečnostní radě státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám