Hlavní obsah

Babiš navrhl jako nástupce Malé legislativce Kněžínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, aby vedením ministerstva spravedlnosti pověřil dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka. Ten by měl nahradit ministryni Taťánu Malou, která se rozhodla rezignovat. Informace serveru Aktuálně.cz potvrdil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Úřad vlády

Jan Kněžínek

Článek

Kněžínek působí na Úřadu vlády od roku 2007. Předtím pracoval na ministerstvu dopravy. Ve Strakově akademii opakovaně vedl odbor vládní legislativy a zastával post náměstka.

Je absolventem pražské právnické fakulty.

Nový ministr by se podle premiéra měl už v úterý odpoledne zúčastnit jmenování nových soudců.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)

Ministryně Malá se rozhodla rezignovat v pondělí po 13 dnech ve funkci. Čelila obvinění, že se při psaní svých dvou diplomových prací mohla dopustit plagiátorství. To Malá odmítá a tvrdí, že jde o mediální kampaň. [celá zpráva]

Jan Kněžínek
Z profilu na sociální síti Facebook, který by měl být podle zveřejněných fotek jeho, pochází Kněžínek z Jihlavy a žije v Praze. Kromě úřední práce také přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy dvousemestrální předmět Ústavní právo a státověda.
Kněžínek je rovněž autorem odborných komentářů k zákonům, například v roce 2016 mu vyšla zhruba čtyřsetstránková publikace Komentář ke Kompetenčnímu zákonu. Tato sbírka paragrafů řeší působnost jednotlivých vrcholných úřadů státní správy, jako jsou hlavně ministerstva. Kněžínek je rovněž spoluautorem komentáře k silničnímu zákonu.
V srpnu 2015 ho vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovala takzvaným prošetřovatelem (při Úřadu vlády), tedy osobou, která měla vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády nebo dalších vysoce postavených činitelů.
V této funkci řešil například případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka, který v lednu 2016 nařídil úřednici z ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo týkající se skupiny Agrofert tehdejšího ministra financí a současného premiéra Andreje Babiše (ANO).
Kněžínek rozhodl, že Vyhnánek ani Babiš zákon neporušili. Ministerstvo financí později podle Neovlivní.cz zahájilo kárné řízení se zmíněnou úřednicí i Vyhnánkem, ale také se dvěma dalšími úředníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám