Hlavní obsah

Babiš chce v Budapešti řešit hlavně energetiku. Ocenil také priority Francie v čele EU

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude z jeho strany na pondělním setkání lídrů Visegrádské čtyřky stěžejním tématem energetika a emisní povolenky. Summitu se zúčastní také francoz Summitu se zúčastní také francouzský prezident Emmanuel Macron, který s předsedy vlád probere priority nadcházejícího předsednictví Francie v Radě EU. Babiš ocenil, že Francie chce klást důraz na ochranu hranic EU před migranty.

Brífink Andreje Babiše před odletem do Budapešti Video: Novinky

 
Článek

Summit V4 se koná v Budapešti, Maďarsko skupině předsedá.

Úmrtí na covid v Evropě: Země V4 doplácejí na neproočkovanost

Evropa

Premiéři Maďarska (Viktor Orbán), Slovenska (Eduard Heger), Česka (Andrej Babiš) a Polska (Mateusz Morawiecki) společně s prezidentem Macronem budou řešit témata z oblasti energetiky nebo klimatu, například rostoucí ceny energií, což v poslední době ohrožuje kvalitu života mnoha lidí s nižšími příjmy.

„Budu hlavně mluvit o energetice. Dnes jsem poslal další dopis Urszule von der Layen další dopis, aby Evropská komise konečně něco udělala s emisnimími povolenkami. Má to přímý dopad na ceny elektřiny,” řekl Babiš před odletem do Maďarska.

Již pravidelným tématem V4 je migrace a tentokrát tomu nebude jinak. V této souvislosti se nabízí počínání Běloruska, odkud se snaží do Polska a Litvy dostat tisíce migrantů převážně z Afghánistánu a Afriky, a ochrana unijních hranic. Zde Babiš ocenilplány Francie, která od ledna 2022 bude předsedat Radě EU.

„Francie deklarovala jasně svůj program, jsem velice rád, že na prvním místě je Evropa, která umí řídit a ochranít své hranice. Konečně budeme diskotvato schengenu. Schengen je bezpečnost Evropy,” uvedl Babiš.

Babiš z pražského letiště v Kbelích odlétá krátce po 15. hodině. V 18:40 státníci společně po jednání vystoupí v Budapešti na tiskové konferenci. Následně je naplánována večeře. V pozdních večerních hodinách se pak Babiš vrátí zpět do Česka.

Končící Babišovu vládu by podle proklamací mohla nahradit již zhruba v polovině prosince nová vláda již designovaného premiéra Petra Fialy (ODS). Pokud se tak skutečně v nejbližších době stane, nynější Babišova cesta do Maďarska bude jeho poslední zahraniční cestou v roli premiéra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám