Hlavní obsah

Babiš chce opatření jako před rokem. Jak to tenkrát bylo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla znovu začít platit stejná opatření jako během loňského jara. Babiš to ve středu uvedl po mimořádném jednání vlády. Během první vlny epidemie bylo povinné nošení roušek mimo bydliště a došlo rovněž k uzavření hranic.

Andrej Babiš o možných opatřeníchVideo: ČTK

 
Článek

„Víceméně se vrátíme k opatřením z první vlny,” uvedl Babiš s tím, že návrh předloží ministerstvo zdravotnictví. „Nějaké konkrétní věci tam musí být. Mluví se o tvrdém lockdownu,” řekl.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

Během první vlny epidemie rozhodla vláda nejprve o omezení letů z rizikových oblastí, jimiž byly severní Itálie či Jižní Korea. Následně se zavřely školy, většina obchodů a provozoven služeb. Senioři měli vyhrazeny nákupní hodiny.

Rozhodlo se rovněž o uzavření hranic a zákazu vstupu cizinců, respektive zákazu cestování do zahraničí.

Lidé se mohli stýkat nejvýše ve dvou a měli dodržovat rozestupy. Byla zavedena povinnost nosit mimo domov roušky, kterých byl tehdy akutní nedostatek, a lidé byli nuceni si je šít sami. Vláda proto pod tlakem přistoupila k otevření galanterií.

Podniky přerušily provoz

Kvůli epidemii se tehdy řada velkých průmyslových podniků včetně automobilek rozhodla přerušit provoz.

Nyní je většina obchodů a služeb rovněž uzavřena. Ochrana dýchacích cest je také povinná. Omezení volného pohybu platí též, přičemž trojice okresů je uzavřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám