Hlavní obsah

Babiš řekl, že Bulovka je „z obliga”, ale zároveň by polní nemocnici zaplatit měla

– Praha

Ne zcela jasné stanovisko k otázce, kdo má zaplatit polní nemocnici v pražských Letňanech, zaujal ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO). Při návštěvě Olomouce novinářům řekl, že nemocnice Na Bulovce je „z obliga”, neboť dostala polní nemocnici příkazem, zároveň by však její provoz zaplatit měla, protože na to má mít peníze, ale pokud je nemá, účet jde za ministerstvem financí. To přitom již jednou projekt uhradit odmítlo.

Foto: Novinky

Polní nemocnice Letňany

Článek

Zřízení polní nemocnice schválila loni v říjnu vláda a správou a zajištěním pověřila právě Bulovku.

„Dostal jsem podklady, podle kterých je skutečně Bulovka z obliga. My jsme jako vláda rozhodli o záložní nemocnici, ale neřekli jsme kde a jak, to realizovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle podkladů, které jsem dostal, ministerstvo zdravotnictví určilo cenu, vyjednalo cenu a Bulovka to dostala příkazem, domníval jsem se, že to bylo jinak,” uvedl premiér.

Novinářům v Olomouci řekl, že požádal ráno ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) aby zjistil, kdo určil cenu 29 korun za metr. „Mně se to zdálo od začátku předražené. Proč jsme nešli do O2 Universum, kdo to vyjednal. Je potřeba to prošetřit,” doplnil Babiš. Poukázal na to, že Bulovka byla významně oddlužena.

„Je potřeba se podívat na jejich hospodaření, zda jsou nebo nejsou schopni to zvládnout. Myslím, že nemocnice v rámci covidu měly obrovské příjmy. A samozřejmě, pokud Bulovka na to nemá, tak to bude muset ministerstvo financí zaplatit,” dodal Babiš.

Bulovka nedostane 90 milionů za polní nemocnici, kterou si u ní stát objednal

Domácí

Finance platit odmítají

Mluvčí nemocnice Filip Řepa ve středu uvedl, že ministerstvo financí refundaci nákladů spojených s provozem polní nemocnice nemocnici zamítlo. Podle ministerstva jsou náklady věcí smlouvy mezi nemocnicí a soukromou firmou ABF. Obrátit se má na svého zřizovatele, ministerstvo zdravotnictví.

Vojtěch řekl Radiožurnálu, že situaci chce vyřešit během týdnů, možná mixem finančních zdrojů včetně Bulovky.

Záložní nemocnici v Letňanech, která nikdy neléčila jediného pacienta, armáda postavila loni koncem října kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Ve výstavních halách mohlo podle plánů najít pomoc až 500 pacientů. Nemocnice nikdy nebyla v plném provozu, také kvůli nedostatku personálu.

Její zřízení bylo politickým rozhodnutím. Oznámil ho 15. října ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerstvo zdravotnictví ukončilo k 19. únoru.

Stát chtěl polní nemocnici, teď za ni odmítá Bulovce zaplatit 90 milionů

Domácí

Za celou dobu provozu Bulovka z pověření resortu zdravotnictví zaplatila téměř 90 milionů korun, z toho 74 milionů připadlo na pronájem prostor od firmy ABF miliardáře Pavla Sehnala. Ten v areálu provozuje již roky veletrhy a vlastní výstavní haly, v nichž nemocnice vznikla. Dalších 14 milionů bylo vydáno za energie, vybavení, nákupy materiálu a další související věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám