Hlavní obsah

Ať Putin přijede, přikyvují Zemanovi Sobotka s Hermanem

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvání ruského prezidenta Vladimíra Putina českou hlavou státu Milošem Zemanem na oslavu 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) ani ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) nepopudilo. Osvětim osvobodila na konci druhé světové války Rudá armáda, takže by prý Putin neměl chybět na seznamu hostů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Já chápu, že ta věc je v těchto dnech a měsících velmi citlivá, ale je nutné, aby se to pozvání ruského prezidenta nevytrhávalo z kontextu. To, co se v České republice připravuje, je oslava 70. výročí osvobození Osvětimi. Je to mezinárodní den obětí holocaustu. Už před nějakou dobou se ve spolupráci s židovskými organizacemi začala připravovat dvoudenní akce,“ řekl novinářům Sobotka.

České republiky se výročí dotýká podle předsedy vlády zejména proto, že do Osvětimi putovali také čeští vězni z tábora v Terezíně. „Tato akce bude určitě podpořena jak ze strany vlády, tak židovskými organizacemi. Pokud se pan prezident rozhodl pozvat hlavy států vítězných velmocí, tak si myslím, že to k tomu výročí konce druhé světové války patří,“ dodal Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zemanovo pozvání Putina nerozhněvalo ani lidovce. „Vzhledem k tomu, že Osvětim osvobodila Rudá armáda, to chápu,“ napsal Právu v SMS vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Herman: Musíme se poučit

„Jak řekl pan premiér, je to otázka historická. Je ale také třeba se z historie poučit. Jestliže vzpomínáme na výročí konce druhé světové války, kde role Rudé armády byla významná, tak je třeba se poučit. Porušovat mezinárodní právo není správné,“ řekl novinářům ministr kultury a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Jsou-li pozvány hlavy všech států té bývalé protinacistické koalice, tak asi těžko může chybět významná mocnost, kterou Rusko – jako bývalý Sovětský svaz – bylo,“ dodal.

Zeman pozval Putina společně s prezidenty Francie, Velké Británie a USA na 27. leden, kdy byl před 70 lety osvobozen nacistický vyhlazovací tábor Osvětim. Pozvání zatím nikdo nepřijal. Část politiků popouzí zejména pozvání Vladimíra Putina kvůli ozbrojeným konfliktům na východě Ukrajiny.

Bělobrádek nicméně namítl, že i v průběhu krize na Ukrajině byl Putin pozván na oslavy vylodění vojsk v Normandii. „Není to bilaterální, stejně jako oslavy Normandie,“ napsal Právu.

Informace o tom, že Zeman sezval významné státníky do České republiky na oslavu konce holocaustu, zastihla Sobotku a Hermana při jejich návštěvě muzea holocaustu ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman pozval Putina do Česka

Prezident Miloš Zeman pozval na leden do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira...

Výběr článků

Načítám