Hlavní obsah

Asistenční pes je stejně nepostradatelný jako slepecká hůl, chtějí prosadit poslanci

– Praha
Právo, Jan Martinek

Psi bývají neodmyslitelnými pomocníky zdravotně postižených lidí a to se netýká jen nevidomých. Pomoc asistenčních psů využívají například neslyšící, epileptici, diabetici, lidé s posttraumatickým syndromem či poruchou autistického spektra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od vodicího psa není ale asistenční pes definovaný v zákoně jako kompenzační pomůcka. Jak Právo nedávno upozornilo, asistenční ani vodicí psi z pohledu zákona neexistují. Lidé, na kterých není jejich hendikep na první pohled vidět, mohou tak mít se psem problémy, například v hromadné dopravě nebo v obchodech.

O změnu se snaží skupina poslanců v čele s Alenou Gajdůškovou (ČSSD) a Radkem Holomčíkem (piráti). Připravila zákon, který by definoval potřeby osob, které psy využívají. A ve Sněmovně má zákon šanci projít, podepsali jej i zástupci hnutí ANO, KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

Osmiletá Katka potřebuje kvůli cukrovce I. typu asistenčního psa

Děti

„Chceme, aby asistenční pes byl v zákoně jako kompenzační pomůcka, stejně jako třeba slepecká hůl nebo invalidní vozík,“ řekla Právu Gajdůšková.

„Na asistenční psy u nás pamatuje jen zákon o zdravotních a stravovacích službách. To znamená, že do nemocnice lidi s takovým psem pustit musí, ale mohou je vyhodit třeba ze železářství. Obrovský problém je v dopravě,“ argumentuje Holomčík.

Musí mít speciální označení a průkaz

„Například epileptikům pes pomáhá tak, že je v případě záchvatu olizuje. Dopravce ale vyžaduje, aby pes měl náhubek,“ doplnila kynoložka Zuzana Daušová ze společnosti Helppes, která se věnuje výcviku asistenčních psů.

Návrh zákona by měla nyní do měsíce posoudit vláda. Poslanci obdrželi i petici, kterou podepsalo 2300 lidí a která požaduje urychlené začlenění těchto psů do legislativy.

Podle zákona by asistenční pes musel mít na sobě speciální označení a jeho majitel rovněž zvláštní průkaz, který by se nedal padělat. Nesmělo by též hrozit, že by pes mohl někoho pokousat.

Zákon by psy aké spočítal

V ČR je lidí, kteří využívají asistenčních psů, jen několik desítek. Přesné číslo se nedá zjistit, protože neexistují ověřené statistiky – poslední pochází z roku 2007, kde bylo u nás 36 asistenčních psů. „Dle našeho velmi hrubého odhadu předpokládáme, že roční průměr v této době bude podobný, dnes je jich maximálně padesát až šedesát,“ řekla Právu Daušová.

Nový zákon by ale podle ní měl pomoci i s evidencí těchto psů. „Navrhovaný zákon by měl zprůhlednit přehled o počtu vycvičených a předaných psích pomocníků, protože pak bude možné tato data vyčíst z mezinárodní organizace Assistance Dogs International,“ podotkla.

Povinností členských subjektů je každoroční odevzdávání přehledů o počtu předaných psů v daném roce i o počtu psů, kteří jsou v aktivní službě, včetně jejich specifikace,“ doplnila Daušová.

Na asistenční služby se v ČR využívají především retrívři, například zlatí, labradorští a hladkosrstí. Hraniční věk, kdy pes může jít ke klientovi, je rok a půl, jeho výcvik trvá průměrně osm měsíců, přičemž záleží na jeho učenlivosti. Výcvik stojí přibližně 250–270 tisíc. Náklady zahrnují krmení, testy, veterinární péči, ustájení, pomůcky a řadu dalších položek.

Reklama

Výběr článků

Načítám