Hlavní obsah

Arenberger: Nezlobte, jinak budou respirátory i v létě

Praha

Epidemiologická situace je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) křehká, a mohlo by tak dojít velice rychle k jejímu zhoršení. Důležité tak je, aby nyní lidé dodržovali epidemiologická opatření a „nezlobili“, jinak se může stát, že budou respirátory povinné i v létě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Pokud budeme chytří, užijeme si prázdniny. Když budeme zlobit, budeme v létě nosit respirátory, budeme se potit a nadávat na ministerstvo zdravotnictví, že to udělalo blbě,“ prohlásil Arenberger ve středu večer na plénu ve Sněmovně.

Před poslanci obhajoval omezení, která podle kritiků nejsou v souladu s pandemickým zákonem.

Podle něj se ministerstvo opatřeními snaží postavit lidi na nohy a bude to dělat i dále. „Pomůžete nám ale, když se budete chránit sami,“ uvedl.

Zákaz setkávání více než dvou lidí? Ministerstvo překročilo své pravomoce, tvrdí právníci

Domácí

„Situace je podle epidemiologů křehká, mohlo by velice rychle dojít k jejímu zhoršení,“ doplnil. Počty nových případů klesají, stále ale skáčou po tisících. Podle Arenbergera nynější čísla odpovídají těm nejhorším z podzimní vlny.

Ministr poslancům vysvětloval, proč požaduje, aby se lidé setkávali jen ve dvou. Podle něj je to důležité opatření. Sama policie ale na základě své interpretace pandemického zákona uvedla, že dodržování opatření na omezení setkávání lidí venku a vevnitř kontrolovat nebude. Omezení se podle ní váže jen k hromadným akcím, náhodných setkání a neorganizovaných akcí se opatření netýká.

Ministr ale míní, že například piknik v parku by mohl být nedovolenou hromadnou akcí.

PES? Data, ne datumy

Nový šéf resortu zdravotnictví čelil ve středu řadě dotazů od poslanců. Tématem bylo také nastavení nového systému PES. Arenberger totiž v minulosti uvedl, že se systém, jako ho představili jeho předchůdce Jan Blatný, musí změnit.

Arenberger: Na PSA zapomeňte

Domácí

„Budeme vycházet z údajů o epidemii, nebudeme ale uvádět žádné 'datumy',” naznačil. Nebude tak jasné, kdy se co otevře. Vědět by se ale mělo, za jakých podmínek se tak stane. „Tedy data, nikoli datumy,“ řekl ve Sněmovně.

Poslance Dominika Feriho (TOP 09) pak také zajímalo, kdy budou očkovaní lidé do 30 let a zda se bude i nadále spouštět rezervační systém po věkových skupinách.

Registrace k očkování pro lidi nad 65 let se odkládá

Domácí

Arenberger mu řekl, že je moc zvídavý. V medicíně totiž nelze vše říct s jistotou. „V registraci budeme postupovat podle věkových skupin, pokud nebude drobná prioritní skupina. Postupovat v tom budeme tak dlouho, než tu bude tolik vakcíny, že jí budou mít lékaři dostatek,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám