Hlavní obsah

ANO inkasuje od Sněmovny za posudky. To tu ještě nebylo, zní z kontrolního výboru

Aktualizováno

Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše přišlo s originálním zlepšovákem, jak zefektivnit stranické hospodaření. Podle finanční zprávy, o které ve čtvrtek informoval šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM), si klub ANO nechával proplácet tzv. expertné, tedy příspěvek poslancům na expertizy či posudky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Ty se ale mají proplácet na základě faktury třetím osobám za skutečně dodané materiály. Celkem tak ANO za rok 2014 inkasovalo přes čtyři milióny korun.

"Je to situace, kterou jsme tu ještě neměli," podotkl Koníček.

Poslanci mají ze zákona nárok na tzv. expertné, což je měsíční příspěvek na pořízení posudků od externích odborníků. Výše příspěvku činí 25 procent z platové základny, což v loňském roce dělalo 13 tisíc korun. Peníze poslancům vůbec nemají přijít do rukou, Sněmovna je vyplácí na základě faktur přímo třetím osobám. V případě poslanců ANO ale faktury nevystavovaly externí subjekty, nýbrž sám poslanecký klub. Není tak zcela jasné, zda a jakým způsobem byly vůbec jakékoliv posudky reálně vypracovávány.

V případě skutečných posudků by bylo pravděpodobné, že si je poslanci budou vyžadovat nárazově a že se jejich ceny budou lišit podle konkrétního tématu. V případě ANO šlo ale podle informací Práva o konstantní měsíční částku vykazovanou všemi poslanci Babišova hnutí. Koníček uvedl, že ANO si celkově tímto způsobem za loňský rok přišlo na 4,09 miliónu korun. Z toho vychází, že každý ze 47 poslanců ANO předkládal teoreticky každý měsíc fakturu na 7200 korun.

ANO pracuje na nápravě

Hnutí ANO se proti tomu ohradilo a uvedlo, že faktury nevystavoval klub, ale centrála ANO, která přes dodavatele zajišťuje zákonodárcům expertní služby a vede k tomu účetnictví.

„Momentálně zároveň pracujeme na tom, abychom v co nejkratší době zjednali nápravu v dalších možných pochybeních určených sněmovním kontrolním výborem,” uvedl Vladimír Vořechovský z hnutí ANO.

Nebyl to jediný problém ANO

Hnutí ANO rovněž podle Koníčka vykázalo dar od nadačního fondu, ač zákon uvádí, že politická seskupení je nesmějí od obecně prospěšných společností přijímat. Hnutí se tedy patrně ocitne na seznamu stran, které výbor nahlásí finančnímu úřadu.

ANO podle Koníčka navíc nepředložilo u nepeněžitých darů jejich hodnotu a součty částek ze smluv s jedním dárcem peněz neodpovídají uvedené celkové vykázané sumě. Podobných nedostatků je podle informací z dnešního jednání výboru víc.

Nesrovnalosti i u dalších stran

Nahlášení finančnímu úřadu hrozí také ČSSD a TOP 09 kvůli tomu, že přijaly dar od firem, v nichž mají zprostředkovaně přes jiné společnosti podíly obce nebo jejich svazky.

Sociální demokraté poslali podle Koníčka výboru právní rozbor, podle kterého se o porušení zákona nejedná. Stejně se ve čtvrtek vyjádřil i člen výboru Štěpán Stupčuk (ČSSD). Podle Koníčka by to ale měl posoudit finanční úřad.

Některé strany uvedly souhrnný dar od drobných dárců, ale tyto dárce neidentifikovaly. Třeba v případě KDU-ČSL se jednalo podle Koníčka o 120 000 korun. Lidovci prý sdělili, že doklady dohledávají. "Prozatím má KDU-ČSL zprávu neúplnou," podotkl Koníček. Obdobný problém se podle něho vyskytl i u Strany zelených.

Zprávy do Sněmovny dodalo v termínu 150 politických stran a hnutí. Z nich 120 je úplných, 30 stran a hnutí podalo zprávy neúplné. Stovka politických subjektů zprávy nedodala vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám