Hlavní obsah

ANO chce omezit řečnění ve Sněmovně. Naštvalo všechny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Poslanci Babišova hnutí ANO chtějí zásadně změnit letitá pravidla jednání Sněmovny. Počítají s razantním omezením řečnění a nevylučují, že se pokusí připravit šéfy politických stran o přednostní právo vystupovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslava Jermanová a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Článek

K téměř revolučním změnám přiměla politiky ANO čtyřměsíční zkušenost z dolní komory, která je utvrdila ve správnosti názoru jejich šéfa Andreje Babiše, že politici by měli makat, a ne kecat.

Jejich snaha má ale háček: nejenže strhla vlnu odporu u všech poslaneckých frakcí, ale narazila hlavně na kritiku koaličních partnerů, podle kterých se lidé z ANO chovají jako solitéři bez ohledu na koaliční smlouvu.

Ta totiž stanoví, že „podmínkou pro podporu pozměňovacích návrhů bude dohoda smluvních stran“.

Poslanec by mohl mluvit dvakrát deset minut

Omezení řečnické doby, omezení přestávek pro jednání klubů, zrušení přednostního práva na diskusi, omezení faktických poznámek - to jsou návrhy, které ANO shromáždilo. Předloží je podle místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové rovnou na březnové schůzi komory. Nepůjdou s nimi do výborů, jak je zvykem, protože tuší, že by jim je tam poslanci ostatních stran rozcupovali.

Jermanová připouští, že velkou debatu vyvolá návrh na omezení řečnické doby.

„U nás řečníky zatím neomezujeme. Sněmovna se ale může usnést, že poslanec může k jednomu bodu mluvit jen dvakrát deset minut. Myslím, že to je naprosto dostačující, a tak bych to dala do jednacího řádu přímo,“ prozradila plány ANO.

„Není to v žádném případě snaha o omezení práv opozice, ale je to snaha o zefektivnění jednání,“ hájí návrh Jermanová. Jak však přiznala, není si jistá podporou soc. dem.

„Oni se bojí sáhnout do těch zaběhlých struktur. Vidíme to, jak se chovají při vyjednávání ve výborech,“ rýpla si do služebně staršího koaličního partnera.

ANO prý může získat oporu v opozici 

„Bude to bitva, ale nemusíme mít jen lidi z koalice, ale můžeme mít podporu i v opozici. Tam potenciál je,“ dodala Jermanová.

Podle zástupců koalice i opozice ale ANO spoléhá na jejich podporu zbytečně. „Byť požadavku po zkušenostech, které jsem za pár měsíců udělal, rozumím, tak se obávám, že to nemá šanci, protože by se jednalo o poměrně zásadní omezení demokratického mechanismu,“ reagoval místopředseda Sněmovny i KDU-ČSL Jan Bartošek.

Stejně odmítavě se staví k představám ANO i druhý koaliční partner − ČSSD. Šéf jeho klubu Roman Sklenák připomněl snahy VV, jejichž poslanci také chtěli zavádět novoty a pochopili, že jednací řád má své důvody. Doporučil proto ANO, aby také nějakou dobu počkalo.

K tomu mohu mít pouze jedinou větu. Jakékoli omezení demokratické diskuse je zcela typické pro ANO a zcela nepřijatelné pro TOP 09
Miroslav Kalousek

„Parlament dospěl k pravidlům pro své jednání po dlouhých letech fungování a není to samoúčelné,“ řekl Sklenák.

Podle Jermanové by se omezení netýkalo členů vlády, navrhovatele a zpravodaje zákona. Ostatní − místopředsedové Sněmovny, šéfové klubů a stran − by se museli podřídit. Mezi návrhy od členů ANO se objevil i radikální názor, že by se mělo přednostní právo zrušit úplně.

„O tom ještě budeme diskutovat, to mi nepřijde ideální,“ připustila Jermanová, že některé návrhy kolegů jsou moc razantní. Domnívá se ale, že je třeba dát pravidla pro faktické připomínky, aby nebyly zneužívány k hádkám mimo projednávané téma.

Opozice kroutí hlavou

„K tomu mohu mít pouze jedinou větu. Jakékoli omezení demokratické diskuse je zcela typické pro ANO a zcela nepřijatelné pro TOP 09,“ řekl šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za nebezpečný pokus omezit práva opozice považuje návrh na omezení řečnické doby šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„My jsme tomu pokušení odolali v době, kdy jsme vládli. Sněmovna není a. s., většina nemůže úplně omezit práva menšiny. Jsou poprvé v parlamentu a hned vládnou. My, kteří jsme zažili i koalici i opozici, víme, jak je to ošemetné chovat se podle momentální situace,“ prohlásil.

Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika parlament není jen „fabrika na zákony, které by se měly co nejrychleji odpracovat, ale i pole, na kterém se odehrávají politické debaty“. Proto KSČM nepodpoří žádné omezování, byť to může navenek vypadat hezky.

ANO se vedle pravidel jednání Sněmovny chystá i na pravidla slušného chování v jejích prostorách. Na návrh Martina Komárka se bude poradní sbor Jermanové, která má na starosti vnitřní chod komory, možná již v březnu zabývat zákazem podávání tvrdého alkoholu ve Sněmovně.

Výběr článků

Načítám