Hlavní obsah

Analýzy věští výraznější déšť. Obavy z letního sucha a parna ale nemizí

Pokud bude pokračovat dubnový charakter počasí, ze střední Evropy se brzo stane poušť. Na mnoha místech České republiky, ale i Německa, Polska, Rakouska a Slovenska vůbec nepršelo. Nejnovější meteorologické analýzy napovídají, že by se to mohlo v následujících měsících zlepšit, i tak obavy ze suchého léta nemizí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meteorologické analýzy dávají naději, že se v květnu dočkáme srážek a vydatně pršet by mělo také v dalších měsících. Vláhový deficit by se tak měl výrazně snížit, píše server týdeníku Focus. Meteorologové nevylučují ani lokální povodně.

Prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen by měly být podle tohoto modelu teplé, ale extrémní horka by střední Evropu sužovat neměla.

Nynější dubnové sucho je horší než v předchozích dvou letech

Počasí

Na vlnu veder a extrémní sucho by se podle tohoto modelu měli připravit na jihu Evropy, především v Řecku.

Klimatický model počítá s tím, že během letních měsíců by mělo zapršet, srážky ale budou přinášet především lokální bouřky.

Naproti tomu americký institut IRI přišel s predikcí, která očekává, že období od června do srpna bude ve střední Evropě teplotně nadprůměrné.

„K této předpovědi se přiklání také studie dokazující souvislost průběhu letního počasí nad starým kontinentem s teplotou vody v severním Atlantiku,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Sucho už se zase hlásí, v řekách je málo vody

Počasí

Vody subpolární oblasti Atlantiku jsou momentálně teplotně podprůměrné. To znamená, že tento teplotní rozdíl mezi pevninou a oceánem povede k velké stabilitě tryskového proudění. „Nad střední Evropou se očekává převládající anticyklonální charakter počasí, tedy slunečné počasí s převládajícím teplým jihozápadním nebo jižním prouděním,“ uvedla Honsová.

To není dobrá vyhlídka pro vodohospodáře. Pokud by se tato predikce vyplnila, čekalo by nás opět suché léto, kdy by byly srážky spojené spíše s bouřkami a docházelo by k vysokým výparům z půdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám