Hlavní obsah

Americký právník Fagan na karlovarské radnici neuspěl a zřejmě se bude soudit

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zřejmě u soudu v USA skončí požadavek amerického právníka Edwarda Fagana na vyplacení 10 miliard korun za dluhopisy města Karlových Varů vydaných v roce 1924. Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) totiž Fagana při jeho pondělní návštěvě karlovarského magistrátu odkázal na ministerstvo financí. To tvrdí, že dluhopisy jsou již několik desítek let promlčeny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fagan ukazuje karlovarskému primátorovi Petru Kulhánkovi (KOA) dokumenty, které mají vypovídat o oprávněnosti požadavků na výplatu dluhopisů.

Článek

„Dnes neměly být dluhopisy vyplacené, ale chtěl jsem si jen tady ověřit, že jsou pravé a autentické. Primátor mne ale odkázal na ministerstvo financí (MF),“ hodnotil Fagan setkání, které nebylo plánované, protože původně domluvenou schůzku předminulý týden Kulhánek po dohodě právě s MF zrušil.

„Opravdu jsem amerického právníka Fagana odkázal na MF. Od roku 1946, kdy stát převzal veškeré závazky obcí a měst, nemají totiž Karlovy Vary s dluhopisy nic společného,“ komentoval Kulhánek.

Americký právník Fagan na karlovarské radnici neuspělVideo: Rudolf Voleman, Právo

Podle MF jsou ale karlovarské dluhopisy neplatné. „Závazky z dluhopisů jsou totiž promlčeny již několik desítek let,“ uvedl Ondřej Jakob z MF. „MF provedlo pečlivou právní analýzu a rešerši historických dokumentů, které poskytl archív ČNB a Národní archív. Prostudovalo také právní podklady poskytnuté ze Spojených států amerických. Z analýzy vyplývá, že někdejší Československá republika se se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala,“ dodal Jakob.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fagan (vlevo) ukazuje karlovarskému primátorovi Petru Kulhánkovi (KOA) dluhopisy města z roku 1924.

Dluhopisy za zlato fašistů

Fagan tvrdí, že má o celé věci jednat na MF v úterý dopoledne, a pokud ani tam neuspěje, hodlá se soudit. „To vysvětlení MF je klamavé,“ vysvětlil Fagan s tím, že MF si musí být vědomo platnosti nároků držitelů dluhopisů. Jádrem celého sporu je podle něj mezinárodní dohoda z roku 1984 s USA, kterou Česko neplní. „Ať MF toto memorandum zveřejní,“ vyzval Fagan MF.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Americký právník Ed Fagan odešel z karlovarské radnice s nepořízenou. Vpravo jeho překladatel.

Podle Fagana měly USA v rámci této dohody vrátit ČSSR zlato, které po II. světové válce zabavili Američané fašistům a do té doby uschovávali. Náš stát se měl podle Fagana tehdy na oplátku zavázat, že vyplatí vlastníkům dluhopisy z I. republiky včetně těch karlovarských.

„Zlato se vrátilo, ale dluhopisy vyplaceny nebyly,“ dodal Fagan, který prý zastupuje necelou stovku z celkem dvou tisíc vydaných karlovarských dluhopisů v nominálních hodnotách pět set a tisíc amerických dolarů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fagan přichází na karlovarskou radnici.

„Možná, že zítra jich bude ještě víc. Více než polovina z nich nebyla dosud proplacena,“ poznamenal Fagan. „Pokud by byly dluhopisy neplatné, tak by byly znehodnocené a nějak perforované,“ dodal americký právník, který tvrdí, že má i další akcie, například Prahy nebo státu.

Vizitka bývalého amerického právníka Edwarda Fagana
Edward Davis „Ed“ Fagan se narodil 20. října 1952 v Harlingenu v americkém státě Texas, ale vyrůstal v San Antoniu. Před právnickou kariérou se nejprve vydal do Izraele, zemi svých předků, kde studoval a údajně chtěl bojovat v takzvané jomkipurské válce v roce 1973. Po návratu do USA vystudoval v roce 1980 práva na Cardozově právnické škole v New Yorku.
Po studiích nejprve jako právník pomáhal drobným klientům vymáhat odškodnění za zranění při nehodách a pracovních úrazech a poté pracoval i v právnické firmě, která hájila velké korporace. V 80. letech založil cestovatelsko-výzkumný klub pro movité klienty. Tento podnik - stejně tak jako jeho nadace - skončily nezdarem a Fagan se vrátil k právu. V roce 1994 si založil vlastní firmu Fagan & Associates.
Faganova cesta za slávou začala v roce 1996, kdy se v americkém deníku The New York Times objevil článek o švýcarských bankách a nacistickém zlatě a Faganova tehdejší klientka, která přežila Osvětim, mu vyprávěla o rodinných účtech u švýcarských bank. Fagan se rozhodl podat na banky hromadnou žalobu. Obětem holokaustu a poté i nuceně nasazeným v Rakousku a Německu vymohl značné odškodnění. Jen u švýcarských bank vymohl odškodné v úhrnné výši 1,25 miliardy dolarů. Některé oběti ho však již tehdy napadaly, že je využívá jen pro svou reklamu i kvůli tučným odměnám.
Fagan se poté angažoval například v pomoci rakouským odpůrcům jihočeské Jaderné elektrárny Temelín, z akce ale vycouval. Stejně neslavně skončila jeho snaha zastupovat u soudu pozůstalé po obětech požáru lanovky v rakouském Kaprunu v roce 2000. Rakousko mu tehdy advokátní praxi u svých soudů zakázalo a udělilo mu pokutu. Fagan tak v této věci podal žaloby v USA - později se ale ukázalo, že bez vědomí pozůstalých.
Fagan naopak vyvrátil spekulace o tom, že má zastupovat vysídlené sudetské Němce, a neslavně skončily také jeho žaloby na řadu nadnárodních firem, obviněných z napomáhání režimu apartheidu v Jihoafrické republice. Jeho klienti se ho nakonec „zbavili“. Fagan také zastupoval potomky bývalých amerických otroků, soudy ale jeho požadavky zamítly. Nabídl zajistit odškodnění i obětem tsunami v jižní Asii a v roce 2006 oznámil, že hodlá žalovat Polsko za to, že prý nesplatilo dluhopisy vydané před druhou světovou válkou.
V únoru 2007 vyhlásil osobní bankrot, protože po něm 18 věřitelů vymáhalo 9,4 miliónu dolarů. V lednu 2009 byl zbaven právnické licence kvůli tomu, že zpronevěřil údajně až 500 tisíc dolarů svých klientek, obětí holokaustu, a že nezaplatil soudní výdaje ve sporu s Bank Austria. V tisku se také objevily informace o údajných skandálech Fagana s prostitutkami.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám