Hlavní obsah

AI: Letouny CIA přistály v Česku dvacetkrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři letouny najaté americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA), které přepravovaly zajatce podezřelé z terorismu, přistály v letech 2001 až 2005 dvacetkrát v Praze. Zjistila to z výpovědí přepravovaných Jemenců organizace Amnesty International (AI). Zprávu zveřejnila o půlnoci v úterý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"AI monitorovala pohyb letounů, které CIA používala také k převozu zajatců, v období od září 2001 do června 2005. Za tu dobu se podařilo zachytit nejméně 20 příletů a odletů těchto letounů z pražského letiště," sdělil Novinkám ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Podle Amnesty International v ČR šestkrát přistál Boeing 737-7 ET imatrikulační značky N313P-N4476S, jedenáctkrát letouny Gulfstream V s registracemi N379P, N8068V a N44982 a třikrát také letadlo Gulfstream IV s imatrikulací N85VM-N227SV. Například stroj Gulfstream IV kromě ČR přistával také v Afghánistánu, Maroku, Německu, Jordánsku, Švýcarsku či Ázerbájdžánu, doplnila mluvčí AI Eva Dobrovolná.

Informace získala AI především z výpovědí tři převážených Jemenců. Podle nich byli zajatci převáženi do Džibuti, Afghánistánu nebo do východní Evropy.

"Občané Jemenu nejsou jediným zdrojem informací o těchto letech. Pracovníci AI hovořili s celou řadou dalších zajatců, jejichž informace jsme poté konfrontovali s letovými záznamy a dalšími podklady," dodal Rudolský.

Není jasné, zda letadla v Praze byla obsazená

Z výpovědí však neplyne, že právě oni byli na palubě strojů přistávajících v Praze. "Bohužel, nemůžeme říci, zda byli občané Jemenu na palubě letounů přistávajících v ČR. Nemůžeme ani potvrdit, že letadla CIA, která přistála v ČR, opravdu měla na palubě zajatce. Jisté však je, že v ČR přistávaly letouny, které sloužily k převozu zajatců," řekl Rudolský. To je důvod, proč se AI obrací na české orgány.

"V polovině března jsme písemně požádali představitele ČR o vyšetřování těchto informací. Právě vláda je podle našeho mínění hlavním orgánem, který má nejenom právo, ale také povinnost toto podezření vyšetřovat," řekl Rudolský.

Amnesty požádala premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana o reakci. "Stát, který vědomě pomáhá nebo asistuje jiné zemi v porušování mezinárodního práva, nese za tento čin zodpovědnost," sdělil Rudolský. "Domníváme se, že cílem ČR by mělo být nejenom prověření informací, ale také prevence případných nelegálních převozů osob v budoucnosti. Byli bychom rádi, pokud by se poslanci rozhodli zahájit interpelace."

Vnitro popírá přítomnost podezřelých osob

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová Novinkám potvrdila přijetí dopisu od AI. "Dopis jsme obdrželi. V nejbližších dnech jim pošleme odpověď. Na část otázek nebudeme schopni odpovědět, protože se týkají působnosti ministerstva dopravy nebo řízení letového provozu. Policie nemá zprávy, že by se něco takového dělo. Na hraničních přechodech platí opatření, která zabraňují tomu, aby na naše území vstoupily osoby, které nesplňují příslušné podmínky.  K jejich porušení nedošlo," řekla Kovářová. 

"Co se týká režimu přistávání a vzletů, je nutné se obrátit na ministerstvo dopravy, které dává provozní povolení pro pravidelnou nebo nepravidelnou dopravu, nebo na ministerstvo obrany, které má na starosti vojenskou leteckou dopravu. Řízení letové provozu má informace o přistávajících strojích," dodala mluvčí.

Americký tisk píše o letech CIA přes Prahu

Amnesty International zdůraznila, že CIA zneužívá leteckou praxi a obchodní dohody, aby mohla přepravovat zajatce. Úmluva o mezinárodním civilním letectví dovoluje soukromým, nekomerčním letounům přelet nebo technické zastávky na území státu, aniž o tom jsou jeho úřady informovány.

Již loni přinesla média informace o tom, že americké tajné služby převážely lidi podezřelé z terorismu k výslechu do zemí, kde mohou být vystaveni mučení, i přes české území. List The New York Times loni napsal, že z Prahy odletělo v létě 2003 do Uzbekistánu letadlo s vězni CIA podezřelými z terorismu. Podle televizí Prima a Nova boeing s vězni CIA přistál v Ruzyni také loni 6. května. [celá zpráva]

Celá aféra propukla loni na podzim, když list The Washington Post zveřejnil informaci, že CIA má v zahraničí tajné věznice, do nichž převáží lidi podezřelé z terorismu. Některé věznice měly být v zemích východní Evropy, nejspíš v Polsku nebo v Rumunsku. [celá zpráva] Existenci věznic se nepodařilo potvrdit, zato o letech strojů najatých CIA  přes evropské země jsou důkazy. Mnohokrát přistály v Německu, ale také ve Velké Británii, v Paříži, v Polsku a v Maďarsku. "Neexistují ale důkazy o tom, že vždy převážely zajatce," říká AI.

Reklama

Související články

Letadlo CIA přistálo také v Budapešti

Na budapešťském letišti Ferihegy přistálo 3. října americké letadlo, které má sloužit k transportu vězňů CIA. Podle pátečních informací maďarského tisku...

Výběr článků

Načítám