Hlavní obsah

Agrofert 20 miliard nedostane. Ústavní soud odmítl jeho stížnost

Aktualizováno

Společnost Agrofert neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) se stížností ve sporu s polskou firmou PKN Orlen. Agrofert požadoval 20 miliard korun za údajné porušení dohod při privatizaci Unipetrolu. ÚS stížnost zamítl pro zjevnou neopodstatněnost. Loni v září ve stejné věci zamítl dovolání Agrofertu Nejvyšší soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

PKN Orlen podle Agrofertu porušil dohodu, když koncernu neprodal slíbené podíly získané z privatizace. Agrofert ve sporu neuspěl v arbitráži ani u soudů, kde firma navrhovala zrušení rozhodčího nálezu.

S výhradami k postupu arbitrů nepochodil Agrofert ani u ústavních soudců. „Naopak ÚS dospěl k závěru, že nejenom v řízení před obecnými soudy, ale i v samotném rozhodčím řízení bylo ze strany soudů, respektive rozhodčího soudu postupováno s maximální péčí a byly zachovány zásady, na kterých spočívá spravedlivý proces," stojí v usnesení.

Agrofert, který až do letošního jara ovládal šéf ANO Andrej Babiš, podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby navazující na předchozí arbitráže. Uspěl podle dostupných informací s jednou z nich, když v roce 2009 soud nařídil Polákům zaplatit smluvní pokutu zhruba 2,45 miliardy korun.

Privatizace Unipetrolu

Státní podíl v Unipetrolu původně v roce 2001 tehdejší vláda ČSSD v čele s nynějším prezidentem Milošem Zemanem nabídla Agrofertu. Babišovi se ale zdála cena 11,7 miliardy korun vysoká, a když stát nechtěl slevit, z privatizace nakonec sešlo.

Podíl posléze od státu koupil v roce 2004 za 14,7 miliardy polský podnik PKN Orlen. Úzce ale při privatizaci spolupracoval s Agrofertem, kterému prý za pomoc slíbil výhodně odprodat kontrolní podíly v dceřiných firmách Unipetrolu – Kaučuku, Agrobohemii, Aliachemu, Paramu a Chemopetrolu. Po privatizaci však PKN Orlen Agrofertu podíly neprodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám