Hlavní obsah

Čunek váhá, zda jít do souboje o šéfa lidovců

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čerstvý senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který ve druhém kole získal skoro tři čtvrtiny hlasů a který byl úspěšný i v obecních volbách ve Vsetíně, zvažuje, zda bude bojovat na prosincovém sjezdu o místo šéfa KDU-ČSL. Zatím si podle svých slov dopřeje čas na rozmyšlenou.

Článek

"Musím to zvážit, protože bych se nerad přecenil," řekl v neděli Právu. Dodal, že na jeho rozhodnutí bude mít vliv, zda získá podporu i v jiných krajích. Zlínská organizace ho již vyzvala, aby se o předsednický post ucházel.

Podle Čunka je potřebné vrátit KDU-ČSL důvěryhodnost. "Vidím, že lidová strana je v postavení, které není příliš záviděníhodné, a chci je spolu s ostatními zlepšit," uvedl Čunek.

Kritici mu vyčítají vystěhování Romů ze Vsetína. Čunek jakékoli rasové motivy odmítá, stejně jako načasování na období před volbami. "Touto věcí jsme se ve Vsetíně zabývali dlouhodobě. Chtěli jsme nové bydlení pro romské rodiny, které dosud žily ve zchátralém domě, zajistit do konce volebního období. To byl hlavní cíl," řekl Právu.

Další z horkých kandidátů na šéfa lidovců, předsedkyně poslanecké frakce lidovců Vlasta Parkanová, si také nechává do konce listopadu čas na rozmyšlenou. Lidovci si budou volit nové vedení 9. prosince v Brně. Zatím není znám ani jediný oficiální kandidát na post předsedy. Úřadující předseda Jan Kasal včera uvedl, že jistě nebude na předsedu kandidovat, do volby o místopředsednický post podle svých slov půjde jen na přání strany. Na Čunkovu adresu uvedl, že je dobrý kandidát. "Doufám ale, že bude více kandidátů," podotkl Kasal v ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS bodovala i v obecních volbách

Nejúspěšnější stranou komunálních voleb je ODS. Získala jak nejvíce hlasů, tak i mandátů. Podle obdržených hlasů na druhém místě skončila ČSSD, jako druzí...

Lidovci si oddechli, odvrátili katastrofu

Přestože ztratili tisíc zastupitelů v obcích a již nyní je jasné, že neobhájí svých sedm senátorských křesel, lidovci si slyšitelně oddechli. Čekali totiž,...

Výběr článků

Načítám