Hlavní obsah

Lidovci si oddechli, odvrátili katastrofu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ztratili tisíc zastupitelů v obcích a již nyní je jasné, že neobhájí svých sedm senátorských křesel, lidovci si slyšitelně oddechli. Čekali totiž, že vnitrostranická krize, která KDU-ČSL trápí už dva měsíce, jim odláká daleko více voličů. 5048 zastupitelů v obcích (dosud měli 6013) a šest kandidátů v druhém kole senátních voleb považuje úřadující předseda lidovců Jan Kasal za přiměřený výsledek.

Článek

"Určité obavy tady byly, a proto volební výsledek hodnotím spíš kladně," řekl novinářům Kasal v sobotu v paláci Charitas, kde společně s pražskými lidovci čekal výsledky voleb. "Tyto obavy se nepotvrdily a jsem tomu rád, protože se ukázalo, že KDU-ČSL je stabilní a určité politické výkyvy nemají na komunální a senátní volby přílišný dopad," uvedl Kasal.

Lidovci se dostali do krize, poté co bývalý šéf Miroslav Kalousek vyjednával s ČSSD společnou vládu, která by se opírala o toleranci komunistů. Následovalo zemětřesení, které rozmetalo původní vedení. Nyní vede stranu dočasné předsednictvo a v prosinci stranu čeká volební sjezd.

Podle Kasala důkazem, že krize příliš neovlivnila komunální volby, je i to, že Kalousek uspěl v obecních volbách, doma v Bechyni. Bývalý šéf lidovců seděl v zastupitelstvu i minulé období za KDU-ČSL. Nyní kandidoval s bezpartijními kandidáty ve sdružení Volba pro Bechyni.

Hošek: značka spíše uškodila

Příliš nadšení nejsou lidovci ve velkých a středních městech. V Praze totálně propadli a také ve své baště, na jižní Moravě utrpěli znatelné ztráty. "Nechtěl bych se utěšovat, že propad se zastavil, celkově i na jižní Moravě jsme tratili," řekl Právu jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Vůbec žádný mandát nezískali lidovci na pražském magistrátu (dosud zde měli jednoho člověka). Podle šéfa pražských lidovců Mariána Hoška v Praze neuspěla značka, která hodně utrpěla vnitrostranickými událostmi posledních týdnů. Tam, kde v pražských obvodech kandidovali v koalicích, relativně uspěli, kde šli samostatně, tak tratili.

"V tuto chvíli nejsme strana, která má jasného lídra, která má jasný cíl, strategii a program. Jsme jaksi rozmlžení a lidé na to nevsadili," uvedl Hošek.

Podle některých pražských lidovců není správné, že vedení nedalo voličům jasný signál do druhého kola senátních voleb a nepřidalo se k výzvě šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, aby se všechny strany postavily proti ODS, jež by mohla v Senátu získat většinu. "Nedopustit, aby jedna strana měla v jedné z komor většinu, je základní politická strategie," řekl Právu člen předsednictva pražské organizace KDU-ČSL Jaroslav Orel.

Připomněl, že v senátních volbách v roce 1996 bývalý šéf lidovců Josef Lux také vyzval ke společnému postupu proti ODS. Kasal též uvedl, že v zájmu KDU-ČSL není jednobarevný Senát. "Ale doporučení z centra se neodvážím dávat," uvedl Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám