Hlavní obsah

Julínek mění zástupce státu ve zdravotních pojišťovnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správní a dozorčí rady všech českých zdravotních pojišťoven čekají změny v personálním obsazení, které provádí nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Zástupce státu už ministr vyměnil nejen ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), ale i ve třech z osmi zaměstnaneckých pojišťoven. Julínkův předchůdce David Rath (ČSSD) ho za to kritizuje.

Článek

Podle Ratha je rychlá výměna zástupců státu v radách pojišťoven projevem "arogance moci vlády ODS, která nemá mandát a nezískala důvěru". Rath varoval, že tyto výměny mohou pojišťovny rozkolísat, protože příští vláda tyto lidi zase vymění.

Za běžnou věc ale považují výměny ředitelé pojišťoven. Připomínají, že po nástupu každého ministra odešli z orgánů pojišťoven náměstci a ředitelé odborů, které nový ministr už do svého týmu nepřevzal.

Julínkův postup chápe také mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. "Jestli je tam tento ministr a má tyto náměstky a ředitele odborů, kteří jsou ve správních radách, nedovedu si představit, že by tam byli lidé, kteří už na ministerstvu nepracují," řekl Gajdáček.

Odcházejí jen někteří

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera uvedl, že se nevyměňují všichni zástupci státu, ale jen ti, kteří byli odvoláni z funkcí na ministerstvu, což považuje za logické. "Ministr má toto právo dané zákonem, je to standardní postup, dělo se tak i v minulosti," uvedl Kothera s tím, že zatím se změnili lidé v Oborové zdravotní pojišťovně, Hutnické zdravotní pojišťovně a České národní zdravotní pojišťovně.

Rathovi ale vadí, že zástupce státu do orgánů pojišťoven dosazuje vláda, která podle něj nedostane důvěru ve Sněmovně. "Místa obsazuje svými kamarády, příznivci, lidmi z ODS," prohlásil bývalý ministr, podle kterého je to doklad toho, že ODS je "naprosto chtivá moci za každou cenu, i když k tomu nemá mandát".

Reklama

Související články

Julínek představil své náměstky

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil novinářům své náměstky. Jedním z nich je Pavel Hroboň, jenž má na starosti reformu systému....

Výběr článků

Načítám