Hlavní obsah

Brožová dál vede Nejvyšší soud, ÚS zrušil Klausovo rozhodnutí

– BRNO
Právo, Novinky, kg, gö

Ústavní soud (ÚS) zrušil odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Prezident Václav Klaus, který ji v únoru odvolal, označil rozhodnutí senátu za nebezpečné. Obává se posunu od parlamentní demokracie k neomezené soudcovské autonomii.

Článek

Iva Brožová zůstává v čele Nejvyššího soudu (NS). Ústavní soud potvrdil, že prezident neměl právo ji z čela NS odvolat.

V odůvodnění soudkyně Dagmar Lastovecká mimo jiné uvedla, že místopředsedové a předsedové soudů, které do funkcí jmenuje prezident, mohou být odvoláni pouze v rámci řízení před kárným soudem. "V tomto případě nelze aplikovat ustanovení o tom, že ten kdo jmenuje, taky odvolává. To je možné jen v případě přímé podřízenosti, což v případě soudců neplatí. Prezident je sice jmenuje, ale není jejich nadřízený," uvedla Lastovecká.

Klaus: Ústavní soud se mýlí

Prezident Klaus ještě v průběhu úterního odpoledne označil verdikt ÚS za mylný a nebezpečný. "Respektuji rozhodnutí druhého senátu Ústavního soudu ve věci stížnosti dr. Brožové vůči odvolání z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu, ale to neznamená, že s ním souhlasím," řekl Klaus.

Prezident trvá na tom, že odvolání proběhlo podle platných zákonů a že pro něj existovaly i věcné důvody. "Žádost ministra spravedlnosti o odvolání dr. Brožové obsahovala argumenty velmi odůvodněné," připomněl prezident.

Závěr Ústavního soudu ale prezidentovi nevyčítá porušení ústavního práva a pořádku. Soud připustil, že Klaus Brožovou na konci ledna 2006 odvolal podle ustanovení zákona, který v té době platil. ÚS až v červenci rozhodl, že toto ustanovení je protiústavní a také ho proto zrušil. Rozhodnutí prezidenta se tak do protiústavní roviny dostalo až po tomto zrušení, což bylo letos v červenci.

"V tomto rozhodnutí Ústavního soudu vidím nebezpečný posun našich polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k soudcovskému korporativismu a k dosažení ničím neomezené soudcovské autonomie, která nikde ve světě v takové podobě neexistuje," varoval prezident, podle kterého bude mít rozsudek negativní dopady na poměry v české justici. Klaus se obává, že zhorší kontrolu řízení justice.

Politici rozhodnutí respektují

"Respektuji rozhodnutí ústavního soudu," řekl premiér Mirek Topolánek. Podobně se vyjádřili i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

Právnička a poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová doplnila, že takové rozhodnutí soudu vítá.

Brožová je stále v neschopnosti

Iva Brožová se rozhodování u ÚS nezúčastnila, protože je po květnové dopravní nehodě stále v pracovní neschopnosti. Její manžel však uvedl, že v tomto případě šlo především o to, zda zvítězí  demokratický právní systém. "Nejde tu o vítězství nebo porážku, ale v případě, že má dojít k ochraně demokracie a právního stáru, pak je to vítězství," dodal Brož a poznamenal, že zatím nedokáže odhadnout, kdy se jeho žena vrátí do práce.

Ivu Brožovou prezident Klaus odvolal z funkce na návrh tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce z konce ledna. Toto rozhodnutí spolupodepsal i tehdejší předseda vlády Jiří Paroubek.

Iva Brožová pak začátkem února prohlásila, že jde o protiústavní zásah a podala proti tomu stížnost k ÚS. S tím současně dala návrh na zrušení té části zákona o soudech a soudcích, které umožňovalo odvolat vysoké justiční činitele tím, kdo je jmenoval do funkce.

Tomuto návrhu ÚS vyhověl už 11. července, kdy ho jako protiústavní zrušil. V ČR tak zatím není zákon, který by upravoval odvolávání vysokých justičních činitelů.

Reklama

Související články

Brožová si promluví s nespokojenými soudci

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová se odhodlala ke svolání shromáždění soudců NS. Brožová dříve odmítla vyhovět přání soudců na svolání pléna. Přáli...

Výběr článků

Načítám