Hlavní obsah

Politici se ve svých kancelářích moc neohřejí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štve vás něco, nebo máte nějaký problém, s kterým se chcete obrátit na svého poslance? Pak můžete mít smůlu. I když najdete na sněmovních webových stránkách adresu kanceláře svého poslance, potkat v ní zákonodárce může být potíž.

Článek

Alespoň to označilo pondělní pátrání Práva po náhodně vybraných kancelářích pěti pražských poslanců.

Výsledek? Sehnat poslance Františka Laudáta, Daniela Reisiegla, Janu Rybínovou (všichni ODS), Stanislava Křečka a Gabrielu Kalábkovou (oba ČSSD) se nepodařilo. S výjimkou sněmovního matadora Křečka jde o samé nováčky. Zákonodárci přitom mají právě pondělky vyhrazeny pro práci ve svém volebním obvodě a pro jednání s voliči. Kvůli tomu začínají jednání parlamentních orgánů vždy až v úterý.

Od červnových voleb však vinou politických tahanic zasedli poslanci ve sněmovních lavicích jen desetkrát, což jim zabralo celkem dvacet hodin.

Mnozí ale tvrdí, že díky tomu více času věnují právě voličům. Prázdné kanceláře tomu ale příliš nenasvědčují. 

Nutno dodat, že ve všech třech kancelářích občanských demokratů byl v pondělí přítomen alespoň zástupce oblastního sdružení ODS nebo poslanecký asistent. Křeček úřaduje ve své advokátní kanceláři, kde byli přítomni její zaměstnanci. Prázdnotou zela pouze kancelář Kalábkové.

Penězovod pro stranické centrály

Laudát, Reisiegel a Rybínová si zřídili své kanceláře ve stranických sekretariátech. Žádný zákon ani sněmovní usnesení to nezakazuje. Politici tím ale výrazně šetří partajním pokladnám a na hrazení jejich nákladů se tak podílejí daňoví poplatníci.

Jen za pronájem kanceláře platí Sněmovna za poslance v hlavním městě až 22 tisíc korun měsíčně. V malých obcích s méně než tisícovkou obyvatel to pak je sedm tisíc. Vedle toho hradí dalších 5200 korun za pronájem nábytku a vybavení 2200 Kč na kancelářský materiál a 6000 měsíčně na telefon.

Sečteno a podtrženo tak měsíční náklady spojené s poslaneckou kanceláří v Praze vyjdou na více než 35 tisíc korun.

Otevírání poslaneckých kanceláří ve stranických sekretariátech ale nepadá jen na hlavu občanských demokratů. Stejně si počínají i někteří poslanci soc. dem., komunisté a lidovci. Adresy jejich kanceláří tak lze najít například v pražském Lidovém domě, sídle KSČM v ulici Politických vězňů a lidovci v minulosti takto využívali svůj palác Charitas.

"Asi je to špatně, ale tady na pětce to tak platí roky, já jsem převzal prostory po bývalém poslanci Rozehnalovi," řekl v pondělí Právu Laudát. Dodal, že ale na druhou stranu tu může mít výhodu v tom, že když chce někdo nadávat ódeesáckým poslancům, přijde rovnou na stranické sdružení.

Práce v utajení

Svou kancelář otevřel Laudát začátkem září a zatím zůstává dobře utajena. Žádné označení návštěvníkovi nenapoví, kde poslance hledat. Laudát říká, že vše bude brzy v pořádku, inzerát s adresou kanceláře i úředními hodinami vyjde vbrzku v místních novinách. Úřadovat bude v pondělí od 15 do 17 hodin. Proto prý nebyl včera po poledni k zastižení. Podle něj ale lidé za ním chodí často. Zatím ale jako za pražským zastupitelem kvůli komunálním problémům. "Jestli budou chodit i jako za poslancem, to nevím," tvrdí Laudát s tím, že není problém mu napsat mail či zavolat. V kanceláři ho lze v daných hodinách navštívit i bez předchozí domluvy.

Obdobně je na tom Rybínová. Svou včerejší nepřítomnost zdůvodnila tím, že stále ještě působí jako zástupkyně starosty městské části Praha 2, takže úřaduje na více místech. "Jinak počítám s tím, že v kanceláři budu každé pondělí," řekla Právu.

Minimálně dvě hodiny v pondělí odpoledne plánuje úřadovat Reisiegel. Jeho kancelář v žižkovském paneláku lze najít pouze díky velkému plakátu v přízemním okně se stranickým logem. Přítomen byl jeho asistent Ivo Půr, který ochotně nabídl sjednání schůzky.

U Rybínové je vodítkem pouze zvonek označený ODS. Zaměstnankyně oblastní kanceláře strany ale o poslankyni nevěděla.

Poslanec i advokát

Nepřehlédnutelná je naopak Křečkova poslanecká kancelář. Sídlí totiž ve stejném domě i ve stejných prostorách jako poslancova advokátní kancelář. Křeček sice přítomen byl, ale podle jeho spolupracovnice měl domluvena jednání do večera. V telefonickém rozhovoru pak Křeček Právu řekl, že jeho poslanecká kancelář nemá s advokátní kanceláří nic společného. "Ta je vedle," řekl.

Popřel, že by tak Sněmovna nepřímo hradila část nájmu jeho advokátní kanceláře. "Ne, nehradí, to se hradí každé zvlášť," uvedl Křeček. Za poslancem je prý možné přijít v pondělí odpoledne. Cedulka na společných dveřích poslanecké a advokátní kanceláře pak oznamuje, že asistentka poslance zde úřaduje každé úterý a čtvrtek. Lidi - jak říká - sem chodí často.

Každé pondělí od deseti do šestnácti hodin podle svých slov také úřaduje ve své poslanecké kanceláři Kalábková. V pondělí jsme prý museli mít smůlu, když kolem třinácté hodiny na zvonek ve viditelně označených prostorách nikdo nereagoval.

"Výjimečně jsem tam nebyla a moje asistentka byla zřejmě v té době vyzvednout poštu v Poslanecké sněmovně," omlouvala svou nepřítomnost Kalábková s tím, že byla u lékaře.

Na rozdíl od Křečka ale zájem voličů zatím nezaznamenala. Snad se to podle ní rozběhne po dovolených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám