Hlavní obsah

Paroubek vyzval Topolánka k rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v nové opoziční poloze zabydlel velmi rychle a nekompromisně se pustil do svého hlavního politického soupeře, úřadujícího premiéra Mirka Topolánka z ODS. Na sobotním jednání ústředního výkonného výboru ČSSD uvedl, že by měl Topolánek odstoupit kvůli kauze VAE. Podle Paroubka jde o flagrantní trestný čin - úvěrový podvod.

Článek

"Já myslím, že pan Topolánek, pokud se zachová jako muž, by měl rychle odstoupit," řekl Paroubek během svého hodinového projevu.

Paroubek také řekl, že se mu dostal do ruky scénář mediální aféry proti němu, kterou nazval Kubice II. Měla využít údajných pochybných aktivit bratrů Kočkových, synů Václava Kočky staršího a diskreditovat Paroubka v kampani i jinak. Mělo se prý hovořit o údajné milence atd. [celá zpráva] S podobným podezřením přišel Paroubek už dříve.

Dokument, o němž Paroubek mluvil, zveřejnila ČSSD na svých stránkách ZDE.

Společnost VAE, kterou Topolánek spoluvlastnil, si vzala u První městské banky v roce 1999 úvěr 67 miliónů korun. Poslední splátky ale nebyla schopná uhradit. Praha jako hlavní akcionář banky tak při likvidaci dluhu přišla o zhruba pět miliónů korun. Věc začala na konci srpna prošetřovat policie. [celá zpráva]

Předseda vlády Mirek Topolánek na výzvu k rezignaci přímo nereagoval. Prohlásil, že to není poprvé, co se představitelé ČSSD pokusili zneužít kontakty v policii k politickému útoku na své soupeře. "Metoda byla a je vždy stejná. Nejprve vyrobit udání, pak je prostřednictvím svých lidí začít prošetřovat a následně zneužít k politickému útoku," řekl premiér před odletem do Finska.

Dodal, že s podobnými výpady Paroubek přichází vždy před volbami. "Za silnými slovy Jiřího Paroubka cítím strach. Strach, že již nadále nebude možné krýt vlastní zločiny a kriminalizovat soupeře," uvedl Topolánek s tím, že osobně i za vládu garantuje, že vyšetřování policistů kauzy společnosti VAE nebude nikdo manipulovat a ani jim v něm překážet.

Paroubek: Možná budeme léta v opozici

Paroubek v projevu také připustil, že stranu možná čekají roky v opozici. "Budeme v příštích týdnech nebo měsících, možná však i letech moci kontrolovat vládu jen z opozice," řekl.

Strana podle něj bude více trestat korupci svých členů a také bude víc dbát obsazení kandidátek při volbách. Využije například průzkumů veřejného mínění, aby zjistila, jak je který člen u lidí oblíben.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám