Hlavní obsah

Grebeníček se musí omluvit Šináglovi za primitiva

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expředseda KSČM Miroslav Grebeníček se musí omluvit aktivistovi Janu Šináglovi. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně. Grebeníček musí ve dvou celostátních denících zveřejnit omluvu za to, že vloni na oslavě 1. máje v Praze na Letné označil Šinágla za primitiva.

Článek

Stalo se to ve chvíli, kdy se Šinágl snažil narušit Grebeníčkův projev. Tehdejší šéf komunistů na Šináglovy hlasité poznámky reagoval větou: "Je tady nějaký primitiv, odveďte ho". Po této Grebeníčkově výzvě odvedli policisté Šinágla na služebnu.

Svoji omluvu musí poslat Šináglovi v osobním dopisem a pak musí svou omluvu zveřejnit ve dvou celostátních denících dle vlastního výběru a to do 30 dnů od právní moci rozsudku.

Svým výrokem prý Grebeníček zasáhl do osobní důstojnosti Jana Šinágla," uvedl při zdůvodnění rozsudku soudce Miloš Holeček.

Předmětem sporu byl incident z prvomájových oslav v roce 2005 v Praze na Letné, kde se Jan Šinágl účastnil mítinku KSČM. Na něm pak nesouhlasně komentoval výroky v projevu Miroslava Grebníčka. Ten posléze z tribuny prohlásil pověstný výrok, po kterém navíc Šinágla zadrželi policisté a odvedli ho na služebnu.

Jan Šinágl podal 23. srpna 2005 žalobu na ochranu osobnosti na Grebeníčka a požadoval omluvu. "Choval jsem se jako občan, který nemůže souhlasit s tím, co Miroslav Grebeníček říká a jak špiní ČR. Nechtěl jsem vyvolat žádný konflikt, ale snažil jsem se reagovat na lži, které podle mě tehdejší komunistický předseda Grebníček říkal," uvedl Jan Šinágl, který sice žije v ČR v obci Žebrák, ale jinak je občanem Švýcarska.

Grebeníček při líčení nebyl

Miroslav Grebeníček se líčení nezúčastnil, ale zastupoval ho právník Čestmír Kubát. Ten s výrokem soudu nesouhlasí, protože podle něj se Šinágl dopustil úmyslné provokace, když šel na mítink komunistů už s cílem provokovat. Podle něj Šinágl porušil právo shromažďování, když narušoval akci, která byla určena pro lidi, kteří smýšlejí zcela jinak, než Šinágl.

"Podle důkazů právě žalobce porušil zákon, a proto došlo k reakci tehdejšího předsedy KSČM, který podle mého názoru jednal zcela adekvátně. Žalobce nepředložil jediný důkaz, že by Miroslav Grebeníček použil výroky, které by byly v rozporu se zájmy republiky. Proto jsem názoru, že Jan Šinágl porušil zákon a nemá právo se domáhat omluvy," řekl Kubát.

Proti rozsudku se nikdo účastníků neodvolal a obě strany nechaly si lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se někdo z účastníků odvolá, bude se případem zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám