Hlavní obsah

Ministrem kultury má být herec Martin Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo kultury by v menšinové vládě Mirka Topolánka (ODS) měl vést herec a novinář Martin Štěpánek. Předseda ODS a designovaný premiér Topolánek chtěl původně tento resort obsadit generální konzulkou v Los Angeles Margitou Fuchsovou, která ale pozvánku do kabinetu odmítla.

Článek

Devětapadesátiletý Štěpánek pochází ze známého hereckého rodu. V minulosti veřejně projevoval sympatie k ODS, kterou podporoval i v předvolebních kampaních. V roce 1981 emigroval do Rakouska, dva roky na to se přestěhoval do Německa a působil v mnichovské redakci rádia Svobodná Evropa. Natočil několik filmů, na divadle také režíroval. Věnuje se také dabingu.

Štěpánek ve čtvrtek potvrdil, že mu funkce ministra kultury nabídnuta byla, a že ji zvažuje. Odpoledne se má sejít s Topolánkem, potom se definitivně rozhodne.

Nabídkou je poctěn

"Nabídku jsem dostal, je pro mě velikou ctí. Pokud bych se stal ministrem kultury, stal bych se šéfem resortu, který je velmi chudý," prohlásil Štěpánek s tím, že by se i v omezeném čase pokusil o to, aby česká kulturní politika byla "sociální, demokratická, občanská a velkorysá".

"Kompletní seznam ministrů přinesu v pátek panu prezidentovi na Hrad," sdělil Topolánek, který stále tají veškeré podrobnosti k personálnímu obsazení své chystané vlády. Třebaže jméno Fuchsové přímo nevyřkl, nepřímo se vyjádřil k tomu, že nabídku funkce ministryně kultury odmítla. "Plně jsem respektoval pracovní a osobní důvody, které neumožňovaly jedné z potenciálních kandidátek časově omezenou nabídku přijmout," prohlásil nastupující premiér.

Zatím není stoprocentně jisté, jestli a případně kdy prezident Klaus novou vládu složenou z občanských demokratů a nestraníků jmenuje. Jakmile tak ale učiní, má kabinet třicet dní na to, aby požádal o Sněmovnu o vyslovení důvěry. Podle premiéra Topolánka je úkolem jeho vlády dovést zemi k předčasným volbám v příštím roce.

Podporu mezi poslanci zatím nemá, protože zástupci ČSSD, KSČM i KDU-ČSL už dali najevo, že menšinový kabinet nepodpoří. Pro předčasné volby jsou kromě ODS ještě zelení. Pokud Topolánkova vláda podporu nezíská, musí podat demisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám