Hlavní obsah

Čeká nás týden úmorných veder

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Tento týden nás čeká tropické vedro - rtuť teploměru by měla vyšplhat až na nesnesitelných 33 stupňů Celsia. Vedra doprovodí občasné bouřky, kroupy a lijáky. "Počasí bude připomínat houpačku, kdy vedra vystřídá jenom mírné ochlazení, aby pak opět nastoupila teplota přes 30 st. Celsia," řekl Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

Ve středu by mělo být polojasno, přechodně oblačno s bouřkami. Odpolední teploty vystoupí na 33 st. Stejné počasí by mělo být i ve čtvrtek a v pátek, kdy rtuť teploměru by měla klesnout odpoledne na 31 až 32 st., ale oba dny budou doprovázeny také bouřkami, při nichž nelze vyloučit přívalové deště, které mohou zvednout i místní potoky. V pátek by měla na východě republiky rtuť teploměru vystoupit až na 34 st.

"Od soboty do úterka očekáváme přechod studené fronty, ale vzápětí opět vedra. V sobotu a v neděli by mělo být polojasno, místy skoro jasno s odpoledními teplotami 24 až 28 st. Od neděle se postupně bude oteplovat a v začátku příštího týdne opět přijdou vedra až 32 st.," řekl Seifert.

Ochlazovat se vodou

Lékaři doporučují v tropických vedrech se neustále ochlazovat vodou a denně vypít minimálně tři až čtyři litry tekutin. Pít můžeme nejen minerálky, ale i obyčejnou neslazenou vodu.

Kardiaci, lidé nemocní cukrovkou nebo onkologičtí pacienti, by vůbec neměli vycházet na slunce a držet se spíše ve stínu. Na slunce nepatří ani miminka a malé děti zhruba do 2 let, protože mají ještě velmi citlivou pokožku a ta by se mohla rychle spálit. Protože nad naším územím je nedostatečná ozónová vrstva, slunce zde momentálně pálí jako ve Středomoří a tak ke spálení může dojít mnohem rychleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám