Hlavní obsah

ODS: nový šéf Sněmovny by neměl vybírat premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Špičky ODS uvedly, že pro stranu, jež zvítězila v červnových volbách, je nepřijatelné, aby případně zvolený předseda Sněmovny mohl ovlivnit pověření nového šéfa vlády při třetím pokusu o sestavení kabinetu. Uvedl to předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

Podle občanských demokratů by mohla volba dočasného šéfa Sněmovny odblokovat politickou situaci.  ODS tak podpořila řešení, které ve středu navrhl prezident Václav Klaus. Hlava státu navrhla, aby v čele Sněmovny stál sociální demokrat. [celá zpráva]

"Volba předsedy Sněmovny s časově omezeným mandátem by znamenala ukončení ustavující schůze Sněmovny, demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování Mirka Topolánka," řekl Topolánek. Zdůraznil také, že případný mandát nové české vlády by měl přesáhnout minimálně horizont prvního pololetí roku 2009, kdy bude Česko předsedat EU.

Jakoukoli vládu, která by končila před tímto předsednictvím, považuje Topolánek za nesmyslnou. Naznačil, že pokud by se nepodařilo na této podmínce dohodnout, bude chtít ODS předčasné volby v příštím roce.

"Pokud by ta dohoda byla, že by ta vláda měla mandát, který přesahuje naše předsednictví, tak se dostáváme do druhé poloviny roku 2009 a v tom smyslu je to pro nás přijatelné," řekl Topolánek s tím, že v takovém případě by se dalo uvažovat o předčasných volbách na konci roku 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám