Hlavní obsah

Hrozí už jen Labe a říčky ve východních Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Třetí stupeň povodňového nebezpečí, stav ohrožení, trvá už jen na čtyřech místech ve východních Čechách - na Chrudimce v Hamrech, Padrtech, Nemošicích a na Novohradce v Uhřeticích. Na ostatních místech Česka většina řek postupně klesá. Během dneška by mělo kulminovat Labe v Němčicích, Lužnice na střední části svého toku a Dyje na dolním úseku.

Článek

Hladina Chrudimky v některých částech Pardubic oproti úterý stoupla až dvojnásobně na téměř tři metry. V městské části Mnětice je pod vodou restaurace a hřiště, řekl ve středu starosta čtvrtého obvodu Petr Heřmanský.

Od úterý jsou zaplaveny a neprůjezdné silnice z Úhřetic do Úhřetické Lhoty a mezi Dvakačovicemi a Vejvanovicemi. "Vždy voda tekla pouze v jedné zatáčce, ale nyní dokonce na třech místech. Je to horší než během březnových povodní," řekla úhřetická starostka Lenka Pulpitová.

Labe a Lužnice by neměly dramaticky stoupat

Hlavní vlna Labe dorazila ve středu ráno do Brandýsa nad Labem.Od rána tu platí pohotovost, v Mělníku a chemičce Spolaně zatím bdělost. "Tendenci k dalšímu růstu řeka naštěstí nemá, druhý stupeň povodňové aktivity přerostla hladina jen o pár centimetrů," řekl Právu mluvčí Spolany Jan Martínek. Podle něj dobře funguje vazba povodňové komise z chemické továrny na dispečink povodí Labe, kde získávají potřebné informace. "Jsme v telefonickém kontaktu a máme on-line jejich předpovědi, takže informací máme dost," dodal Martínek. Během dopoledne by se tam zatím neměla podle prognóz Povodí Labe dramaticky zhoršovat, ale výstraha kvůli hrozbě povodní platí podle meteorologů pro Středočeský kraj až do čtvrtečního odpoledne.

Druhou řekou, která ještě stoupá, je Lužnice. Na žádném místě jejího toku ale není třetí stupeň. Ostatní řeky v jižních Čechách už klesají. "V Klenovicích, kde ráno platil stav bdělosti, by řeka mohla během dne dosáhnout druhého povodňového stupně. Nemělo by to ale znamenat nic vážného," řekl Petr Hovorka z Povodí Vltavy.

Kulminovala už řeka Jizera, která nyní klesá. Hlavní vlna, která v úterý působila problémy na Mladoboleslavsku, se už vlila do Labe. Od úterního večera klesla Jizera v Mladé Boleslavi o více než dva metry, řeka se vrací do koryta a všechny dočasně zatopené silnice v okolí města jsou již opět průjezdné. "Ve středu ráno povodňová komise města odvolala všechny povodňové stupně. Škody se teprve vyčíslují, ale nejvíc asi byly poškozeny komunikace. Povodeň byla zhruba na úrovni pětileté vody," řekla mluvčí magistrátu Jana Huzilová.

Voda poškodila hlavně silnice

Řeka se vrátila do koryta také v Bakově nad Jizerou, kde se rozlila do polí i k obytným domům na kraji obce. "Škody nebudou až tak veliké, na obecním majetku asi nebudou žádné, silnice je ještě trochu pod vodou, ale dá se po ní jezdit a vypadá to, že drží. Škody mají tradičně lidé asi v deseti nebo patnácti domech, kam se vždycky dostane voda do sklepů. Taky mají škodu na zaplavených zahradách, kde jim to poničilo úrodu," řekl Právu starosta Bakova Jiří Hiek.

Také hladiny řek ve Zlínském kraji pozvolna klesají. Vodohospodáři v noci na středu odvolali na přítoku do přehrady Bystřička třetí stupeň povodňové aktivity. Nyní platí pohotovost pouze na dvou místech v kraji, nad a pod přehradou Bystřička.

Rovněž povodňová situace na jižní Moravě se zklidňuje. Druhý stupeň povodňové aktivity platil dnes ráno na třech místech, a to na řece Dyji v Janově, na vodním díle Nové Mlýny a v Ladné.

Mnohem lepší než ve středu je i situace na Vysočině. V noci tu přestalo pršet a obce na Svratce a Doubravě odvolaly stupně ohrožení. Meteorologové v následujících dnech nepředpokládají trvalejší déšť, pouze přeháňky. Výrazněji by mělo začít pršet o víkendu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Voda teď nejvíce ohrožuje střední Čechy

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou povodně v příštích dnech nejvíce ohrožovat Středočeský kraj. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity,...

Výběr článků

Načítám