Hlavní obsah

Trojkoalice postaví do volby šéfa Sněmovny Kasala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených postaví do páteční volby předsedy Sněmovny už podruhé lidoveckého místopředsedu Jana Kasala. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka je trojkoalice připravena Kasalovu kandidaturu stáhnout, pokud se podaří dohoda s ČSSD o povolebním uspořádání.

Článek

Občanští demokraté budou při páteční volbě šéfa sněmovny podporovat koaličního kandidáta Jana Kasala (KDU-ČSL). Po jednání klubu ODS o tom informoval jeho předseda Vlastimil Tlustý.

Zástupci koalice předtím vyjednávali o případné podpoře trojkoaliční vlády ze strany ČSSD. Sociální demokraté zase požadovali podporu svého kandidáta Lubomíra Zaorálka do čela Sněmovny. K dohodě ale zástupci obou táborů ve středu ani po dvou kolech jednání nedospěli.

Ve středu o půlnoci se uzavírají nominace kandidátů.

ČSSD: trojkoalici jsme dali velkorysé nabídky

Středeční schůzka byla po necelých dvou hodinách přerušena. Místopředseda sociálních demokratů na odchodu řekl, že ČSSD dala koalici blíže neurčené velkorysé nabídky a čeká na odpověď.

"Dali jsme k dispozici vedení jednoho ze sporných výborů Sněmovny - branně-bezpečnostního. Nechť je tedy deset bodů ČSSD těmi mantinely pro programové prohlášení vlády. V příštích dnech budeme dál jednat," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Zástupci trojkoalice ale upozornili, že pro Zaorálka ruku nezvednou, pokud se se sociálními demokraty nedohodnou na programových mantinelech budoucí vlády. Chtějí zejména dosáhnout dohody o rámci rozpočtu na příští rok. ČSSD prosazuje jednání o programových prioritách a otázku rozpočtu chce odložit až na dobu, kdy bude jmenovaná vláda.

ČSSD v úterý předložila koalici deset programových bodů, o nichž koalice prohlásila, že z nich udělá programové prohlášení. [celá zpráva] Prohlášení by tak dalo jen mantinely a koalice by ho pak plnila podle svých vizí. ČSSD to označila za vtip a marketingový tah. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČSSD se nebude podílet na vládě

Z pondělního jednání představitelů trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se zástupci ČSSD vyplynulo, že sociální demokraté definitivně odmítli podílet...

Výběr článků

Načítám