Hlavní obsah

Fico, Paroubek a Klaus nešetřili úsměvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový slovenský premiér Riobert Fico přijel na první zahraniční návštěvu do Prahy. Při setkání s českým předsedou vlády Jiřím Paroubkem se oba politici shodli na nutnosti zachování těsných česko-slovenských vztahů. Paroubek s Ficem by chtěli přispět k oživení česko-slovenského jazykového sbližování. V podobném ducha se poté odehrála schůzka Fica s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

V televizním programu by se měly v Česku objevovat pořady slovenské a na Slovensku naopak české. Paroubek připomněl, že by mohla Česká televize navázat na takzvané slovenské pondělky, kdy Československá televize pravidelně vysílala slovenské inscenace. Sbližování je podle Fica nutné, protože mladá generace už si přestává rozumět. Podotkl, že jeho syn se ho stále častěji ptá na nesrozumitelné české výrazy.

Společnému úsilí na tradiční zahraniční trhy bývalého společného státu by měl podle Fica pomoci "ekonomický rozměr zahraniční politiky". Paroubek připomněl, že se na zahraničních cestách v Indii, Egyptě, Rusku, Číně, Brazílii či Argentině setkával s pochvalnými vyjádřeními o výrobcích z bývalého Československa a toho by měly obě země využít.

Paroubek zopakoval podporu svému slovenskému kolegovi vůči představitelům evropských sociálnědemokratických stran, kterým se nelíbí spojenectví Ficovy strany Směr-sociální demokracie s nacionalistickou Slovenskou národní stranou.

Klaus: byl to srdečný rozhovor

Z vládních Kolodějů zamířil Fico na Hrad, kde se setkal s českým prezidentem Václavem Klausem. Oba politici se shodli, že vztahy mezi ČR a SR jsou ve všech oblastech velmi dobré. Klaus ujistil Fica, že respektuje výsledky slovenských voleb. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka měla schůzka Klause s Ficem "srdečný" charakter. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám