Hlavní obsah

V Rakousku se protrhla hráz, voda ohrožuje Novosedly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na řece Dyji se v sobotu během dne uklidnila. Vlna postupně mířila na Hevlín a Novosedly, lidé však nečekali velkou katastrofu. Vpodvečer se ale v Rakousku protrhla hráz, voda začala přetékat na Moravu směrem na Novosedly. Podle vodohospodářů zaplaví pole, k domům by se dostat neměla. Rakousko hráz nyní opravit nemůže.

Článek

"K místu se nelze dostat ani po zemi, ani za pomoci vrtulníků," sdělil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek výsledek jednání s Rakušany. Voda tak na Moravu poteče tak dlouho, dokud hladina neopadne. Novosedly už podle starosty Františka Trefilíka budují provizorní hráz nas obcí. Letos už podruhé. Obec doufá, že se voda rozlije na zemědělskou půdu a na obydlené části obce nedosáhne.

"Rozlitou vodu se pokusíme stáhnout do Nových Mlýnů tím, že snížíme hladinu jejich horní nádrže," řekl k situaci na Dyji ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr.

Region zvládl tisíciletou vodu

Mnohem pozitivnější je nyní situace v oblasti Vranovské a Znojemské přehrady. "Podařilo se nám územím provést bez větších škod více než tisíciletou vodu, to znamená průtok kolem 580 metrů krychlových za sekundu," zdůraznil Mylbachr.

Své si v pátek užili obyvatelé Podhradí nad Dyjí, řeka sem přišla nečekaně rychle a lidé nestačili vyklidit své věci z domů. Klesat hladina začala večer. Úřady z obce evakuovaly asi 150 lidí. Voda sem mířila z Dyje z Rakouska.

"Vzhledem k příznivému vývoji předpokládáme další zklidňování situace na středním toku Dyje," popsal v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lužnice stále stoupá

Voda nejvíce udeřila právě v místech, kde se s ní lidé potýkali i na jaře, kdy hladiny zvedl tající sníh a déšť. Kromě obyvatel v povodí Dyje jsou nyní ohroženi i lidé u Lužnice. Řeka v sobotu stále stoupá. Třetí stupeň povodňové aktivity je v Nové Vsi na Lužnici a v Pilaři.

"V Pilaři předpokládáme kulminaci v nejbližších hodinách. Další vzestup hladiny Lužnice očekáváme v Klenovicích a Bechyni, kde zřejmě v průběhu noci či zítřka bude dosažen rovněž třetí stupeň povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ.

"Byli jsme v noci několikrát čerpat zejména na Jindřichohradecku a Táborsku, situace je už ale mnohem klidnější a řeky klesají," řekl operační důstojník jihočeských hasičů.

Kraj vyzval vodáky, aby se rozvodněnou řeku nepokoušeli sjíždět.  "Zvýšenou opatrnost je třeba dodržovat při táboření poblíž rybníků, lépe je upřednostnit v těchto dnech kempy vzdálenější od vodních hladin," uvedl hejtman Jan Zahradník.

Voda míří do středních Čech

Voda, která v pátek ohrožovala jižní Čechy, se dostala do Vltavy a nyní míří do středních Čech. Vyšší hladinu má i Sázava a Berounka. Na některých místech platí první povodňové stupně. Například v Nespekách na Sázavě, Vraňanech na Vltavě, v Radonicích na Blanici a Zbečně na Berounce. Hladiny tu kulminovaly odpoledne.

Přitékající Vltava zvyšuje i hladinu Labe v Mělníku. Voda tu stoupá až o deset centimetrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda na Dyji překonala záplavy z roku 2002

Vytrvalý déšť zvedá hladiny řek především na jihu Čech a Moravy. Na Dyji podle meteorologů hrozí extrémní povodně, už nyní je rpůtok řeky vyšší...

Výběr článků

Načítám