Hlavní obsah

Rath podal trestní oznámení na Langera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) podal trestní oznámení na dalšího špičkového politika ODS. Po Tomáši Julínkovi, jehož Rath obvinil z vazeb na farmaceutické firmy, by tak i místopředseda občanských demokratů Ivan Langer měl vysvětlit policistům, jakým způsobem se na veřejnost dostala zpráva šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho, jenž obvinil krátce před volbami i špičky ČSSD z propojení s organizovaným zločinem.

Článek

"Po zhlédnutí nedělních Otázek Václava Moravce jsem dospěl k závěru, že není možné tolerovat neustálé úniky důvěrných materiálů, popřípadě materiálů, které užívá policie jako pracovní verze," prohlásil Rath.

Připomněl, že něco podobného se stalo i jemu, když se informace o policejním vyšetřování, které se ho týkalo, dostaly do médií. Ratha vyšetřuje protikorupční policie. Z časopisu Tempus Medicorum, jemuž šéfoval Rath, když stál v čele České lékařské komory, se podle policie ztratilo 13,7 miliónu korun. Policie Ratha podezírá ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Rath se v pondělí pozastavil nad tím, že Kubiceho tajnou zprávu získali někteří novináři a uveřejnili z ní některé údaje. Tím podle něj byla porušena Listina základních práv a svobod. Posléze pronikla na veřejnost informace, že novináři získali zprávu tak, že ji Langer omylem nechal ležet na stole po setkání s nimi a z místnosti odešel. Tuto informaci potvrdila videonahrávka, kterou pořídila Česká televize, uvádí Rath v trestním oznámení.

Rath se opírá o svědectví ČT

Televize podle Ratha přinesla jasný důkaz Langrova činu. Rath proto žádá Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, aby prověřilo, zda nebyla naplněna skutková podstata trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji a zacházení s utajovanými skutečnostmi.

"Pokud se toto bude tolerovat, nemá vůbec cenu údaje jakkoli utajovat a může běžet cokoli. Jakákoli pomluva, jakákoli hypotéza o komkoli v republice může být veřejně probírána," dodal Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám