Hlavní obsah

Na náhlou srdeční zástavu ročně zemře 20 000 lidí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Až 20 tisíc lidí zemře ročně v České republice na náhlou srdeční zástavu. Je to víc, než si vyžádají mrtvice, rakovina plic, rakovina prsu a AIDS dohromady. Muži jsou riziku vystaveni třikrát víc než ženy. Právu to řekl ve čtvrtek docent Eduard Kasal, přednosta anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Článek

"Tato náhlá zástava se může přihodit každému, ale nejvíce jsou ohroženi lidé nad 40 let," řekl Kasal. Jeho kolega doktor Vít Mareček, předseda České rady pro resuscitaci udává, že zvýšené riziko hrozí nyní při letních vedrech spojených s velkou fyzickou námahou.

"O dovolené lidé velmi často sportují a přepínají své síly. I když jsou jinak zdraví, tato náhlá srdeční zástava je může potkat," řekl Mareček.

Včasná pomoc může zachránit život

Pokud není okamžitá pomoc, pacient zemře. První pomoc přitom spočívá v masáži srdce do doby, než bude možné použít defibrilátor, který srdce takříkajíc znovu nahodí. Proto by tyto přístroje měly být na všech místech, kde se shromažďuje více lidí, ale i ve fitness centrech. "Právě tam v poslední době je hodně případů náhlé srdeční zástavy z důvodu přetížení organismu," říká doktor Mareček. Dodává, že z 80 procent dojde k zástavě doma, ve 20 procentech na veřejnosti.

Pokud je defibrilace zahájena do jedné minuty po srdeční zástavě, má pacient devadesátiprocentní šanci, že přežije. Uplyne-li do poskytnutí první pomoci a defibrilace 10 až 12 minut, snižuje se šance, že pacient přežije, na pouhé dvě až pět procent.

Místo defibrilátoru alespoň masáž srdce

Defibrilátor, který sám umí vyhodnotit situaci a uskutečnit výboj, by měl být ve všech sanitkách, ale i ve většině policejních hlídek, u hasičů a všech, kdo zachraňují životy. Zatím tomu zdaleka tak není.

Přesto je-li poskytnuta první pomoc v masáži srdce, je šance na přežití mnohem větší. Spočívá ve stlačení hrudní kosti v pravidelných intervalech. Pomoc je  možné kombinovat s umělým dýcháním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám