Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem se ve středu nedohodli

Právo, Novinky, trj, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se ve středu večer opět sešli, aby jednali o povolební situaci. Hovořili spolu méně než hodinu. Jednání ale nebylo příliš úspěšné.

Článek

Mezi Paroubkem a Topolánkem to byla po skončení voleb druhá vzájemná schůzka mezi čtyřma očima. Oba politici byli k jejím závěrům skoupí. "Bez výsledku," uvedl pro Právo Jiří Paroubek.

"Nevypadá to zatím na nějakou dohodu, ale za týden to může být jinde," řekl Paroubek.

S Topolánkem prý vůbec neřešili varianty, podle nichž by ČSSD byla vstřícnější k menšinové vládě ODS, případně ODS jen se zelenými. "Teď by si měly vychutnat ty tři strany, co si nadrobily," soudí Paroubek.

Topolánek ČTK sdělil, že schůzka trvala hodinu a byla věcná. "Řešili jsme programové průniky," uvedl bez dalších podrobností.

Paroubek dříve naznačil, že by soc. dem. mohla uvažovat o podpoře vzniku kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, ale nová koalice by musela například zachovat Zákoník práce a odstoupit od rovné daně.

K rezignaci na rovnou daň však nechtějí zástupci tři stran sáhnout, naopak se dohodli na jejím zavedení. [celá zpráva]

Paroubek se dříve vyjádřil, že očekává, že by jej v případě Topolánkova neúspěchu při sestavení vlády pověřil prezident Václav Klaus k druhému pokusu o zformování kabinetu. ODS však počítá, že vládu bude sestavovat i nadále člen občanských demokratů.

Reklama

Související články

ČSSD trvá na programových ústupcích koalice

V úterý se sešel poslanecký klub ČSSD, který potvrdil programové požadavky, jimiž podmínil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podporu středopravicové...

Výběr článků

Načítám