Hlavní obsah

Paroubek: Kalousek selže, když nebude ve vládě

Právo, dan, trj, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek se v úterý ve svém projevu k novému poslaneckému klubu soc. dem. podle informací Práva ostře pustil do šéfa lidovců.

Článek

KDU-ČSL se podle premiéra už od nástupu Miroslava Kalouska v roce 2003 ubírá jednoznačně směrem k ODS.

Kalousek prý ale "ztratí dech, když nebude ve vládě", řekl premiér poslancům. Paroubek také oznámil, že za klíčové považuje případné hlasování o důvěře vládě ODS, lidovců a zelených. Pokud by náhodou prošla, bylo by ji těžké odstavit, protože pro vyslovení nedůvěry musí být 101 poslanců. Levice jich má o jednoho méně.

Kalousek nechtěl spekulace, že by ČSSD mohla vyhovovat varianta menšinové vlády ODS bez lidovců, komentovat. Dříve řekl, že to bere jako vyjednávací strategii.

Bývalý předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek uvedl, že na jednání klubu ČSSD žádný požadavek na vládu bez lidovců nezazněl. "Nedáváme žádná ultimáta," uvedl.

Šéf ODS Mirek Topolánek úvahy o menšinové vládě ODS označil za pusté spekulace. "To neznamená, že to nemůže být jedna z variant, ale v tuto chvíli to nikdo neví," reagoval.

Zelení se nebojí

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová Právu řekla, že se zelení dohody ODS s ČSSD nebojí. "Varianta, že se na vládě nedohodneme, pořád zůstává. ODS se snaží sehnat podporu u ČSSD, která zatím nemá příliš konstruktivní přístup. Nezlepšuje to klima ve společnosti a malým stranám to nezjednodušuje jejich pozici," připustila.

Náznaky možné dohody s ODS se však od politiků ČSSD množí. "Myslím, že jde především o programové mantinely. Pokud ty námi nastřelené programové mantinely splní třeba menšinová vláda ODS, tak ať je to menšinová vláda ODS," řekl novinářům ministr zdravotnictví a poslanec David Rath (ČSSD).

Topolánek podle Ratha proplýtval tři týdny na jednáních, z nichž "s velkou slávou vydobude stovku". Jako racionálnější by viděl, kdyby se Topolánek šel domluvit, kdo mu ty hlasy dá a za jakou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám