Hlavní obsah

ČRo: podezřelých prověrek NBÚ je více

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podezřelé okolnosti zřejmě provázely udílení bezpečnostních prověrek u více lidí, než se dosud předpokládalo. Český rozhlas - Radiožurnál v pondělí oznámil, že se mu podařilo získat seznam přibližně dvaceti lidí, jejichž prověrky provedla pouze vojenská kontrarozvědka, nikoliv Národní bezpečností úřad (NBÚ).

Článek

Jedná se především o zaměstnance NBÚ, na seznamu je ale například i bývalý ministr za ČSSD a pozdější diplomat Jaroslav Bašta.

Vojenská kontrarozvědka přitom narozdíl od NBÚ nemá potřebné pravomoci k tomu, aby u prověřovaných osob vyvrátila všechna potenciální bezpečnostní rizika.

Prověrky prováděla místo NBÚ pouze kontrarozvědka

Domněnku o tom, že prověrky na nejvyšší stupeň utajení prováděla pouze kontrarozvědka, potvrdil novému řediteli NBÚ Petrovi Hostkovi ředitel vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík.

"Ředitel vojenského zpravodajství konstatuje, že šetření bylo prováděno přesně v mantinelech, kterými je vymezena činnost vojenského zpravodajství. Myslím si, že vojenské zpravodajství se dále ani těmito osobami zabývat nemohlo," řekl Hostek Radiožurnálu.

Bývalý šéf výboru Sněmovny pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS pokládá prověrky těchto lidí za nekompletní. "Existují někteří lidé, kteří mají osvědčení na nějaké vysoké stupně tajné či přísně tajné. Jejich prověrka nejenom že neproběhla standardně, ale nemohla ani proběhnout v plném rozsahu," řekl Radiožurnálu Vidím.

Na seznamu je i Bašta, podle ministerstva zahraničí je to v pořádku

Ředitel NBÚ Petr Hostek nechal prověřit práci svých úředníků auditem. Ještě před jeho dokončením odvolal vysoko postavenou úřednici Wandu Lukešovou, která byla spolupracovnicí někdejšího ředitele NBÚ Tomáše Kadlece.

Podle informací Radiožurnálu měl Kadlecovi pomoci do funkce bývalý sociálnědemokratický ministr a později velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta, který rovněž figuruje na seznamu osob, jež prověřilo pouze vojenské, nikoliv civilní zpravodajství.

S tím ale nesouhlasí Richard Krpač z ministerstva zahraničí, který řekl ČTK, že Bašta má od prosince loňského roku prověrku i od NBÚ. Podle Krpače je v pořádku, že Baštu původně prověřovala pouze vojenská kontrarozvědka. Jako ministr bez portfeje měl totiž Bašta na starosti také koordinaci tajných služeb, a proto nebylo na místě, aby ho prověřovali jeho lidé.

Hostkův předchůdce v křesle šéfa NBÚ Jan Mareš musel na svůj post rezignovat kvůli podezření z korupce.

Reklama

Související články

Ředitel NBÚ Jan Mareš rezignoval

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jan Mareš v úterý písemně rezignoval na Úřadu vlády na svou funkci. Uvedla to mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Poslanci: Manipulaci na NBÚ nelze vyloučit

Mezi desítkami tisíc osob a firem, které získaly od konce devadesátých let od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bezpečnostní prověrku, mohou být lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám