Hlavní obsah

Zaorálek zpochybnil Langrovu prověrku

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) by měl podle expředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zpochybnit bezpečnostní prověrku bývalého místopředsedy komory a člena sněmovního výboru pro kontrolu NBÚ Ivana Langra (ODS). "Bezpochyby," řekl k tomu v neděli Zaorálek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

Argumentoval, že zveřejnění zprávy šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho se přičítá právě Langrovi. Ten zprávu údajně nechal ležet na stole při jednání výboru pro obranu a bezpečnost, kde byl jako host, aby si ji mohli novináři zkopírovat a zveřejnit.

"Byl jsem jen tři minuty na WC"

Zaorálek, který zprávu označil za kombinaci "splašek, drbů z podsvětí s nějakými zprávami operativců", je navíc přesvědčen, že Langer je tímto svým počínáním i jednoznačně diskvalifikován na post ministra vnitra, kam s ním počítá předseda ODS Mirek Topolánek. 

"Je to lež jako věž," reagoval v neděli na Zaorálkovo obvinění Langer. Podle svých slov Právu by si měl dát Zaorálek "pozor na pusu" a předložit důkazy.

"Odešel jsem v průběhu jednání výboru na toaletu a je nesmyslné, že za ty tři minuty , co zpráva ležela na stole, by ji někdo celou okopíroval," řekl. Langer také poznamenal, že není příznivcem žalob na politiky, ale Zaorálek podle něj riskuje. Vše přičítá hysterii sociálních demokratů po prohraných volbách.

Zaorálkův spoludebatér, předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), také zpochybnil, zda se zpráva dostala na veřejnost kvůli jeho stranickému kolegovi. "Já jsem u toho nebyl," bránil Langra. Sobotka nechtěl jednoznačně říci, zda by v případě, že by se vina prokázala, měl Langer zapomenout na post šéfa vnitra. Předseda Senátu pouze prohlásil: "Tak je to problém Ivana Langra." Ale hned dodal - "netvrďme dneska, že to byl Ivan Langer".

Reklama

Výběr článků

Načítám