Hlavní obsah

Klaus podepsal tvrdší tresty pro vrahy a násilníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve středu svým podpisem definitivně potvrdil zpřísnění trestů pro pachatele opakované závažné trestné činnosti. Novela trestního zákona má zabránit recidivistům, aby po odpykání trestu na svobodě pokračovali v páchání brutálních zločinů. Kromě tohoto lidoveckého návrhu prezident podepsal dalších pět dalších zákonů a jeden vetoval.

Článek

Podle novely budou moci soudci častěji ukládat doživotí a další vysoké tresty. Předloha pochází z dílny KDU-ČSL a nahrazuje dříve odmítnutý lidovecký koncept "třikrát a dost", podle kterého měl pachatel za třetí vážný trestný čin automaticky strávit zbytek života za mřížemi.

Současná předloha ponechává větší prostor pro rozhodování soudců, kterým umožňuje svobodně stanovovat výši trestu. Pokud by ale soudce neuložil výjimečný trest pachateli, který vraždil již podruhé, musel by zároveň vysvětlit, proč takový člověk není pro společnost nebezpečný.

U činů jako je vražda, znásilnění, pohlavní zneužívání, vydírání, ublížení na zdraví nebo braní rukojmích posouvá předloha horní hranici trestu odnětí svobody z 15 na 25 let.

"Jedná se zejména o činy, které nejsou náhodné, jsou promyšlené a často páchány rukou recidivistů. Co nejtvrdší postih lidí, kteří opakovaně páchají tyto činy, je v zájmu společnosti," uvedl už dříve poslanec KDU-ČSL Pavel Severa.

Prezident podepsal i další předlohy, jednu vetoval

Prezident ve středu podepsal také novelu trestního řádu, která umožňuje policistům odebírat od podezřelých nebo odsouzených osob vzorek DNA i proti jejich vůli.

Svůj podpis připojil Klaus také pod novelu volebního zákona, na jejímž základě bude možné změnit hranice několika senátních volebních obvodů. Rozšíří se obvody se sídlem v Praze 1, 2, 4 a 8, neboť počet obyvatel se v nich snížil pod zákonnou hranici.

Prezident souhlasil i s přesunutím kávy, čaje a cukrovinek do snížené sazby DPH. Vrátil však Sněmovně novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která měla zabránit obchodním řetězcům ve zneužívání svého postavení vůči dodavatelům. Podle prezidenta by se přijetím zákona situace dodavatelů ještě zhoršila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám