Hlavní obsah

Poslanci schválili přísnější tresty pro vrahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci se vyslovili pro zpřísnění trestů za násilné trestné činy. Sněmovnou v úterý prošel návrh poslanců KDU-ČSL, který dává soudcům možnost častěji udělovat doživotí a další vysoké tresty. Novelu ještě posoudí Senát a prezident. Podobnému zákonu se dříve přezdívalo "třikrát a dost" - ten původní ale poslanci už před lety odmítli. Říkal, že pokud člověk spáchá potřetí v řadě vážný trestný čin, má dostat doživotí.

Článek

Podle KDU-ČSL musí být lidé, kteří způsobí jinému člověku smrt, do konce života izolováni. Doživotí by mělo hrozit jako dosud lidem, kteří někoho zavraždí, zradí vlast, dopustí se teroru či genocidy, ale nově i pachatelům znásilnění, pohlavního zneužívání, vydírání, ublížení na zdraví, loupeže, braní rukojmích a obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku, při nichž zemře člověk.

Jiným trestem za tyto zločiny by mohlo být až pětadvacetileté vězení, tedy o deset let více než teď. Doživotí by až na výjimky hrozilo za opakované spáchání těchto činů.

Na rozdíl od podobné iniciativy lidovců z roku 1995, známé jako "třikrát a dost", ponechává současný návrh prostor pro rozhodování soudců. Soudy by mohly svobodně rozhodovat o výši trestu.

Pokud by ale neuložily výjimečný trest pachateli, který vraždil již podruhé, musely by vysvětlit, proč takový člověk není pro společnost nebezpečný. Tuto navrhovanou povinnost soudců dříve kritizovali někteří poslanci, kteří v tom viděli omezení nezávislosti soudů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci smetli ze stolu nový trestní zákoník

Nový trestní zákoník, který před nedávnem vetoval Senát, poslanci v úterý smetli ze stolu kvůli vypadnutí paragrafu o tunelování. Zákoník např. zvyšoval tresty...

Výběr článků

Načítám