Hlavní obsah

Soc. dem. nechává pravici smažit

Právo, Alexandr Mitrofanov, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD v neděli rychle přivykla své nové roli a začala využívat pozici, že není na tahu. Vyznělo tak odpolední zasedání vedení strany se zvolenými poslanci a šéfy krajů, které probralo varianty vývoje. K jaké se soc. dem. přikloní ale její lídři neřekli. Prostě vyčkávají, jak se ODS, lidovci a zelení budou smažit při pokusu upéct koalici bez většiny ve Sněmovně.

Článek

Novou taktiku strany však ilustroval jeden člen, když o ODS, která bude sestavovat vládu, poznamenal: "Jen ať se chlapci snaží." Podle dalšího z účastníků jednání však předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek užil na adresu pravicových lídrů ostřejší obraz. "Budou cedit krev," měl říci k nadcházejícím jednáním.

Zároveň se podle informací Práva říkalo, že pokyn pro nejbližší dny pro soc. dem. zní: čekat, pozorovat a odpočívat před dalšími peripetiemi, které přijdou.

Paroubek se chystal své spolustraníky "svými skromnými silami" přesvědčovat k odchodu do opozice. Příliš vehementní ale nejspíš nebyl, a to uklidnilo řadového člena ČSSD, který se mu chystal vyčinit, že vede stranu právě do opozice.

"Vykonávám pořád funkci předsedy vlády, někdo tady vede rozhovory o ustavení středopravé vlády. A do té doby jsme řekli, že přecházíme do opozice, protože tak to de facto je. Protože pokud se povede sestavit tato vláda, tak budeme v opozici," popsal po jednání novinářům Paroubek.

Mezi soc. demokraty kolovala informace, že se šéfové ODS Mirek Topolánek, Senátu Přemysl Sobotka (ODS), lidovců Miroslav Kalousek a zelených Martin Bursík sešli k prvním rozhovorům už ze soboty na neděli. V Praze na Petřinách se údajně dohodli na společném postupu v povolebních jednáních. Stejně tak se v sobotu večer podle informací Práva viděl Paroubek s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem.

Cíl: stabilní vláda

Cíl ČSSD podle premiéra zůstává jasný: "Máme zájem na tom, aby zde existovala stabilní vláda, tak jako existovala v poslední době." A Lidový dům hodlá dodržet, co slíbil. "My jsme jasně před volbami voličům řekli, že nevytvoříme velkou koalici s ODS. Takže budeme plnit, co jsme voličům slíbili," reagoval vicepremiér Bohuslav Sobotka a připustil, že řešením by mohl být odchod do opozice.

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach si myslí, že na vyjednávání je dost času. "Bez nás nikdo většinovou vládu nesestaví, a to nám dává docela silnou pozici."

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek přitom očekává od svých oveček jednotu. "Domnívám se, že poslanecký klub soc. dem. je zcela kompaktním týmem odpovědných politiků. Neočekávám, že by z této strany byl jakýkoli problém," reagoval pro Právo.

Podle něj to dokumentuje fakt, že se čerství poslanci ČSSD jednomyslně shodli na svém staronovém vedení, předsedou zůstal on, prvním místopředsedou šéf ČSSD na Olomoucku Miloslav Vlček a dalším Břetislav Petr.

Reklama

Výběr článků

Načítám