Hlavní obsah

Pražští zastupitelé chtějí, aby strany odstranily plakáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na černý výlep předvolebních plakátů si ve čtvrtek opět stěžovalo pražské zastupitelstvo. Primátor Pavel Bém (ODS) zopakoval, že centrum hlavního města je letos zaneřáděné kampaní politických stran více než v předešlých letech. Výzvu k co nejrychlejšímu odstranění plakátů tentokrát Bém směřoval obecně ke všem stranám. Minulý týden kritizoval hlavně ČSSD.

Článek

"Neříkám, kteří viníci jsou hlavní. Nechci z toho dělat politickou kauzu," řekl Bém, který je zároveň místopředsedou občanských demokratů. Primátorovu iniciativu zastupitelé podpořili, ale například zástupci SNK-ED připomněli, že politický podtext už kauza má od minulého týdne, kdy Bém obvinil z černého výlepu hlavně ČSSD.

Primátor minulý týden vyzval k odstranění nelegálně vylepených plakátů ČSSD, SNK-ED, US-DEU a KDU-ČSL. Sociální demokraté podle něj vylepili plakátů nejvíce. Zastupitel za ČSSD Miroslav Poche upozornil, že černé plakáty se vyskytly ve všech kampaních a zeptal se Béma, proč nevyzval k odstranění nelegální reklamy také ODS.

Podle výkonného místopředsedy SNK-ED Jana Kasla je v Praze málo legálních plakátovacích ploch. Zastupitelé ale zamítli jeho návrh na jejich rozšíření.

Žaloby zřejmě nebudou

Politickým stranám, které mají plakáty na nelegálních místech, už dříve Bém hrozil právními kroky. Podle jeho úterního vyjádření ale žaloby možná nebudou. Ve čtvrtek totiž při jednání zastupitelstva vyšlo najevo, že případný postih by byl složitý. Za přestupek totiž nese odpovědnost konkrétní člověk, který plakát na nepovoleném místě vylepil.

Na výzvu z minulého týdne Bémovi odepsala jen KDU-ČSL, která prý už nelegální plakáty odstranila. Primátor dnes rovněž řekl, že nenarazil na žádné nelegálně vylepené plakáty KSČM.

Zastupitelé ve čtvrtek vyjádřili v usnesení "zásadní nesouhlas s nelegálními výlepy včetně plakátů politických stran". Uložili primátorovi, aby "učinil všechny nezbytné kroky k ochraně pražské památkové rezervace".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám