Hlavní obsah

U piva se střídalo hokejové nadšení se splínem

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finálové utkání českých hokejistů proti týmu Švédska sledovaly tisíce hokejových fanoušků po celé zemi. Příznivci hokeje i příležitostní diváci přilákaní výjimečností boje o titul mistra světa zaplnili hospody, restaurace i bary, které jim nabídly sledování televizního přenosu finálového zápasu mistrovství světa v lotyšské Rize.

Článek

"Co gól, to panák!" sliboval v jedné pražské restauraci hokejový fanoušek, jehož vzhled napovídal, že se podobného hesla držel už při odpoledním utkání o bronz, ve kterém Finsko deklasovalo mužstvo Kanady 5:0. To ještě netušil, že by se během finálového mače příliš nenapil, pokud by počítal góly, které měli střelit čeští reprezentanti.

První třetina

Na začátku zápasu fanoušci halasně podporovali své mužstvo, s přibývajícími šancemi protivníka ale začalo převažovat klení a zatracování chybujících hráčů. Úlevu po prvním neuznaném švédském gólu vystřídalo obrovské zklamání, které přinesly dvě regulérní švédské trefy do české sítě. "Jak tohle může trefit!" divili se svorně návštěvníci při prvním šťastném gólu strojově přesných Švédů.

Druhá třetina

Do druhé třetiny nastoupili fanoušci mírně demoralizovaní. Jejich podporu českým hochům lehce oslabil přestávkový program České televize, která uvedla reportáž o příjezdu manželek a partnerek reprezentantů do dějiště šampionátu. "Proč některej z těch hokejistů nemá normální manželku, třeba vošklivou?" zhodnotilo trochu nepřejícně osazenstvo něžné protějšky hráčů.

Ve druhé třetině přidal tým tří korunek třetí branku a většinu výroků českých fanoušků od té chvíle není možné ve slušném médiu publikovat. Lotyšský kameraman pak našel v hledišti mezi diváky českého premiéra Jiřího Paroubka. Televizní obrazovku v tu chvíli zasypaly pivní tácky. Režie pro tento záběr evidentně zvolila poněkud netaktní načasování.

Po čtvrtém puku, který skončil za zády Milana Hniličky, se začaly oddělovat první malověrné plevy od oddaného zrna českých hokejových příznivců. Před televizní obrazovkou bylo najednou o trochu víc místa. Fanoušek, který ještě před utkáním sliboval panákové ocenění každého gólu, už za stavu 4:0 otevřeně přiznává, že ve vyrovnání raději nedoufá. Spravedlivě totiž zapíjel i soupeřovy úspěchy. 

Třetí třetina

Do třetí třetiny nastupuje tým fanoušků už v docela odlišné náladě. Dění na ledě už dávno není jediným možným tématem debaty. Nad pivem se naopak začíná řešit politika nebo auta. Hokej na obrazovce přiláká většinu přítomných párů očí jen, když komentátor Robert Záruba zvedne hlas a upozorní na nějakou zajímavou akci.

A protože s přibývajícími minutami se i poslední teoretické šance českého týmu tenčí, začínají fanoušci hodnotit nejen ztracené finále, ale i celý průběh šampionátu. "Stříbro je super," zhodnotil výsledek mladého týmu jeden z přítomných hokejových odborníků. "Kdo by to před mistrovstvím od těch mladejch čekal," dodal. "Ale takhle odespat to dneska nemuseli," namítl jiný expert. "Mohli dát aspoň jednoho," povzdechl si nad čistým kontem švédského brankáře. Správný optimismus pak prokázal další sportovní teoretik: "Hokejisti vezou domů stříbro, fotbalisti přivezou zlato. Tak vo co vám de?"

Reklama

Výběr článků

Načítám