Hlavní obsah

Češi jsou proti adopci dětí homosexuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé v ČR zatím většinou nesouhlasí s osvojováním dětí pro homosexuální páry. Proti adopci dětí homosexuály se vyslovilo 62 procent lidí, naopak výchovu dětí osobami stejného pohlaví by podpořilo 27 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu RCA Research.

Článek

Gayové a lesbičky budou moci v Česku oficiálně uzavírat svazky od 1. července, kdy začne platit zákon o registrovaném partnerství. Norma adopce neumožňuje.

Každý desátý Čech a Češka zatím nemají na osvojování dětí homosexuály jasný názor. Odmítavěji se k adopcím staví muži a starší lidé. Proti je 68 procent mužů a tři čtvrtiny osob nad 65 let. Nesouhlasí s nimi 59 procent žen. Příznivěji se na problematiku dívají vysokoškoláci. Třicet procent z nich by osvojení uvítalo. Mezi lidmi od 35 do 44 let se pro adopce vyslovilo 36 procent.

Oproti loňskému říjnu se ale postoj Čechů nírně změnil. Podle loňského říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění bylo pro 72 procent Čechů nemyslitelné, aby gayové a lesbické ženy děti adoptovali. Stejný názor mělo 70 procent Maďarů, 77 procent Slováků a 84 procent Poláků.

V dětských domovech, kojeneckých ústavech a ústavech sociální péče v Česku žije zhruba 20 000 dětí. ČR tak patří k zemím, které mají největší podíl dětí v takových zařízeních. I přes kritiku domácích i zahraničních odborníků navíc ústavů přibývá. Za veliký problém považuje počty dívek a hochů v domovech asi 64 procent lidí.

Zastánci adopcí homosexuálními páry argumentují většinou tím, že by dětem bylo u dvou otců či matek, které je budou mít rády, postarají se o ně a zajistí je, lépe než v ústavech. Odpůrci naopak tvrdí, že chlapci a děvčata budou žít v "nenormálním prostředí" a neuvidí tradiční mužské či ženské vzory.

Diskuse byla zrušena kvůli nevhodným příspěvkům vůči homosexuálům. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Anketa

Měli by podle vás homosexuálové získat právo na adopci dětí?
ano
33,5 %
ne
66,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3617 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám